Zraku se nechceme vzdát ani ve vyšším věku | Moje zdraví

Zraku se nechceme vzdát ani ve vyšším věku

Zraku se nechceme vzdát ani ve vyšším věku
Rostoucí dioptrie nejsou jediným problémem očí ve stáří. • Autor: shutterstock.com
27. října 2016 • 10:56

Nejen rostoucí dioptrie ubírají s postupujícím věkem našemu zraku jeho schopnosti. Stále větší hrozbou začíná být věkem podmíněná makulární degenerace (VPMD). Předpokládá se, že celosvětově se v budoucnu počet obyvatel starších 65 let s makulární degenerací více než zdvojnásobí.

Nejčastěji se VPMD začíná objevovat po padesátce a postihuje oblast centrálního vidění nazvanou makula nebo také žlutá skvrna. Makula je půlcentimetrová oblast uprostřed sítnice. Zde je největší koncentrace tyčinek a čípků citlivých na světlo. Díky makule vidíme věci ve středu zorného pole ostře a s výraznými barvami. VPMD se zpočátku projevuje nenápadně. Zhorší se zrak při soumraku a za tmy, vidíte jakoby mírně zamlženě, barvy nejsou tak jasné jako dřív. Mnoho lidí tyto potíže připisuje „normálnímu“ zhoršení zraku nebo si ho všimnou pozdě. Většinu pacientů postihne suchá forma nemoci, její následky ale nejsou tak vážné. Vlhká forma je mnohem nebezpečnější a může za 90 % oslepnutí v důsledku makulární degenerace. Ve vyspělých zemích, ke kterým Česká republika patří, došlo k výraznému pokroku v diagnostice a léčbě degenerativního onemocnění makuly. „V současné době schválená terapie protirůstovými faktory může udržet a také zlepšit zrak. Léčba VPMD spočívá v podávání nitroočních injekcí protilátek proti růstovému faktoru. Preparáty používané v posledních 8 letech mají maximální účinnost při měsíční frekvenci podávání.

Dostávat do oka injekce každý měsíc však není zvláště příjemné, navíc je to zatíženo určitou mírou rizika. Proto oftalmologové i pacienti velmi uvítali, že se v Česku v letošním roce připravuje nová možnost terapie. V každém případě je důležitá pravidelnost - pravidelné kontroly u lékaře a dlouhodobá léčba,“ uvádí primář vitreoretinálního centra Evropské oční kliniky Lexum MUDr. Ivan Fišer. Klinika Lexum již v rámci mezinárodní studie mohla nabídnout novou léčbu svému pacientovi. Intervaly mezi injekční aplikací léků se díky ní prodlužují, což z dlouhodobého hlediska přináší lepší léčebný efekt. Přestože pacienti si musejí léčbu hradit sami, vítají, že četnost aplikací se snižuje.

O novém terapeutickém postupu se mohou informovat nejen na klinice Lexum, ale také v centrech, kde probíhá jejich dosavadní léčba.

 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.