Využijte své chytré hodinky k dosažení fitness cílů | Moje zdraví

Využijte své chytré hodinky k dosažení fitness cílů

Využijte své chytré hodinky k dosažení fitness cílů
Autor: Shutterstock
29. srpna 2023 • 00:00

Ještě jeden kilometr. Jeden dřep. Jedno přitažení. Deset minut, ať je to alespoň celá hodina. Každému, kdo se někdy snažil o pravidelný pohyb, taková motivující myšlenka proběhla hlavou. Během cvičení však můžete mít po ruce (doslova) i jiného motivátora – chytré hodinky. Jak je efektivně využít?

Chytré hodinky jsou oblíbené především mezi zástupci mladší generace. Aby ne, představují efektivního pomocníka při práci, sportování i v běžném životě. Značně zjednodušují například plánování dne nebo placení v obchodě. Snad nejvíce je ale lidé využívají k dosažení svých fitness cílů. Pomocí nich totiž mohou zaznamenávat jednotlivá cvičení a sledovat své pokroky.

Malý krok pro vás, velký pro vaši kondici

Každý krok se počítá, se smart watch doslova. Hodinky jsou navíc schopny spočítat celkovou vzdálenost, spálené kalorie, tepovou frekvenci v jednotlivých úsecích cesty, nebo dokonce dech a okysličení krve. Na základě těchto informací dokážou přesně určit, kdy jste se nacházeli v jaké fázi tréninku (aerobní, anaerobní apod.), podle čehož si následně můžete naplánovat intenzitu dalších aktivit.

Zachytí vám každý stroj

V posilovně jste pečení vaření a rádi posouváte hranice svých možností? Některé chytré hodinky vám zaznamenají dokonce i jednotlivé (mnohdy i velmi specifické) cviky. Takové zvedání těžkých vah si můžete nahrát jak podle sérií, tak podle hmotnosti zvedaných činek. V mobilní aplikaci si pak prohlédnete záznam celého tréninku a své pokroky. To pomůže také při plánování dalších tréninků.

Zdraví na prvním místě

Hodinky samozřejmě kromě aktivity sledují i váš zdravotní stav. Výsledky sice nejsou přesné jako u lékaře a neměli byste jim připisovat až takovou váhu, pro hrubou představu je to však velmi nápomocné zařízení. Kontrolovat si můžete tepovou frekvenci, krevní tlak, okysličení krve, příjem a výdej kalorií nebo spánkový režim a náladu. Dámy pak mohou monitorovat také svůj menstruační cyklus.

V lidském těle vše souvisí se vším. Pozorovat to můžete například při nachlazení – pokud rádi běháte, je jasné, že s rýmou vám nepůjde tak dobře dýchat a podepíše se to i na vašem času. Sledováním svých tělesných procesů během fyzické aktivity můžete svůj trénink zefektivnit a lépe se zaměřit na problémové partie.

Autor: Reklama
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.