Jak vypadala menstruace ve středověku? Ženy používaly mech i seno! | Moje zdraví

Jak vypadala menstruace ve středověku? Ženy používaly mech i seno!

Jak vypadala menstruace ve středověku? Ženy používaly mech i seno!
Ilustrace • Autor: Profimedia.cz - ilustrace
9. března 2024 • 06:00

I přestože je menstruace dnes běžnou součástí života většiny žen, pro ženy ve středověku to rozhodně nebylo jednoduché. Jaké používaly formy ochrany? 

Menstruace je cyklus periodicky se opakujícího se krvácení, které přichází každý měsíc. Cílem je tělo pročistit, zbavit se zbytečných škodlivin a také ženu připravit na případné těhotenství. 

 

Menzes, jak se menstruaci říká, nastává v obodobí kolem puberty a pokračuje celý život až do období menopauzy. Tam se pak pomalu vytrácí, až žena přestane menstruovat úplně. 

Během menstruačního cyklu se v těle ženy vyvine jedno zralé vajíčko, které je následně připraveno k ovulaci. Tedy k jeho uvolnění z vaječníku, kdy uvolněné vajíčko začne pomalu sestupovat vejcovodem k děloze. Pokud se během tohoto sestupu setká se spermií, může dojít ke vzájemnému splynutí a jeho následnému oplodnění. V tento moment pak žena otěhotní. 

Během menstruace je potřeba krev jakýmkoliv způsobem zachytit. Dnešní doba nabízí všechny možné způsoby od vložek a tamponů přes menstruační kalhotky až po menstruační kalíšky. Současná žena má tak vše, co potřebuje, aby se během svých dnů cítila komfortně. Jak tomu ale bylo dřív? 

Menstruace ve středověku

Ano, i tehdy ženy menstruovaly a i tehdy řešily způsob, jak menstruační krev účinně zachytit, aby nebyla viditelná. Ačkoliv dnes menstruující žena není ničím, co by někoho zvedalo ze židle, dříve tomu tak rozhodně nebylo

Ženy, které měly měsíčky, byly během svých dnů považovány za nečisté. A to především svými protějšky. Společnost se jich stranila. Dokonce se věřilo, že jsou pod vlivem zlých sil, protože vytékající krev byl Evin prvotní hřích. Bolest pak byla právě projevem tohoto očarování. Něco jako trest za vaše hříchy.

Ani hygienické podmínky nebyly zdaleka takové, jaké je známe dnes. Protože se ženy považovaly v tomto krátkém období za čarodějky, byly zavírány do chýší, kde často převládala špína a chaos. Některé tam dokonce zemřely. 

K zachycení krve se používalo vše, co bylo k dispozici. Ať už to bylo seno, či mech, kousky zvířecí kůže či smotky látky. Ne všechny ale měly tuto výsadu, a některým tak krev stékala volně k zemi.

První vložky

První vložky se objevily v 19. století. Používala se zdravotní buničina, která se vykazovala vysokou absorbční schopností. Pro ženy to však byla spíš výzva než radost. Používání těchto vložek v nich vyvolávalo stud a nepříjemné pocity. Mnohé z nich tak raději volily podomácku vyrobený způsob, jak si během svých dnů pomoci. 

Luxus, který známe dnes, tehdejší ženy skutečně neměly. Někdy byl obyčejný mech nebo třeba trs trávy to jediné, co měly k dispozici

Jako v bavlnce

Dnešní ženy si tak nemají na co stěžovat. Nejenže je k dispozici celá řada způsobů, jak menstruaci řešit, tyto způsoby zachycení menstruační krve jsou navíc zcela disktrétní. Vložky už dávno nejsou, co bývaly, tamponů je celá řada, a pokud chce žena být ekologická, menstruační kalíšek je skvělou volbou. Vyrobený z přírodního silikonu plně zachytí vytékající krev. K dostání jsou tři typy velikostí, které tak sednou každé z nich.

Autor: Valentina Lebová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.