Svačiny do školy: 5 tipů na chutné a zdravé svačinky | Moje zdraví

Svačiny do školy: 5 tipů na chutné a zdravé svačinky

Svačiny do školy: 5 tipů na chutné a zdravé svačinky
Autor: Tesco Stores ČR a.s.
18. srpna 2021 • 00:00
Prezentace klienta • 

Nevíte, co svému dítěti připravit k svačině, aby mělo dost energie a nemělo hlad? Máme pro vás pět skvělých tipů na zdravé svačiny do školy, které se budou dětem líbit, budou jim chutnat a dodají jim přesně to, co potřebují.

Co by měla zdravá školní svačinka obsahovat?

Každé jídlo, i to pro děti, by mělo zahrnovat komplexní sacharidy (tedy například kvalitní pečivo), bílkoviny (šunka, vejce, sýry, tvaroh), tuky (spíše rostlinné, v omezené míře živočišné) a vlákninu. Díky sacharidům a tukům získají děti energii, díky bílkovinám nebudou mít hlad hned za půl hodiny. A chybět samozřejmě nesmí ovoce a zelenina.

Kolik jídla dítěti do školy dávat?

To záleží na tom, na jak dlouho do školy jde, jestli ráno snídá a v kolik hodin obědvá – jestli hned po vyučování ve školní jídelně, nebo až doma. Často stačí jedna menší svačinka a jedna větší na velkou přestávku.

Důležité je vzít v potaz i to, co dítě během dne čeká (nepotřebuje například tolik energie, když jde po škole hrát šachy, jako kdyby šlo na náročný sportovní trénink). Vždy ho ale vybavte tak, aby nemělo hlad, než se dostane domů.

TIP: Podívejte se na spolehlivé boxy na svačiny s perfektně přiléhavým víkem, které neproteče.

Pět školních svačin, které budou ostatní děti závidět

Účelem těchto receptů není to, aby vašemu dítku někdo záviděl, upozorňujeme ale, že jde o takové dobroty, že se to stát může…

Celozrnná houska s tvarohovou pomazánkou

Tvarohovou pomazánku připravíte na spoustu způsobů. Myslete na to, co má vaše dítě rádo. Do tvarohu můžete přidat bylinky, rybičky, vajíčka, pečenou zeleninu (například papriku), syrovou zeleninu (mrkev) nebo strouhaný sýr…

Díky tvarohovému základu získá váš drobeček bílkoviny i potřebné tuky, z pečiva pak zase nabere sacharidy, díky kterým bude mít energii po delší dobu. Nezapomeňte přidat zeleninu a nemusíte s ní vůbec šetřit. Vláknina, kterou v ní dítě najde, prospěje jeho střevům a imunitě. Vybírejte lákavé barevné kombinace – například zelenou okurku, červená a žlutá rajčátka, oranžovou mrkev a podobně.

Náš tip: Nakupte všechny ingredience najednou a z pohodlí domova. Se službou Tesco Online nákupy si vyberete, co potřebujete, a pak už jen počkáte na kurýra. Ten přijede na vámi vybranou adresu ve smluvený den a čas, takže na něj nebudete muset čekat.

Domácí pribináček bez hromady cukru

Možná vás překvapí, kolik cukru je v oblíbeném tvarohovém dezertu (je to cca 13 g ve 100 g, přičemž kelímek má 125 g). Vy na to ale můžete jít chytře.

Výroba domácího pribináčku vám zabere jen chvilku. Na 4 porce stačí do hustého krému vyšlehat 250 ml tučného tvarohu, 125 g nízkotučného tvarohu (díky němu výsledný krém získá nejlepší konzistenci), 200 ml smetany ke šlehání a vanilkového aroma. Přidat můžete i trošku cukru nebo alternativní sladidlo.

Aby byla svačinka kompletní, přidejte k ní taky oblíbené ovoce. To obsahuje jednoduché sacharidy, tedy cukry, které znamenají rychlou energii. Vsadit můžete na jahody, borůvky, nakrájené banány nebo jablíčka.

Autor: Tesco Stores ČR a.s.

Mléčná rýže ve zdravější verzi

Stejně jako oblíbený tvarohový dezert i milovaná mléčná rýže v sobě ukrývá poměrně dost cukru. Naštěstí domácí verze je snadná na přípravu a výsledek je fantastický!

Do kastrolu dejte 250 g uvařené rýže, přidejte 125 g másla a 1 litr mléka. Za stálého míchání přiveďte tuto směs k varu (na středním ohni). Potom přidejte 2 vanilkové cukry (nebo méně) a 150 g aspoň 30% smetany. Promíchejte, vařte asi 4 minuty, potom stáhněte z ohně a ještě 2 minuty pečlivě míchejte.

I k této dobrotě můžete servírovat oblíbené ovoce, strouhanou kvalitní čokoládu nebo plátky oříšků.

Salát ve sklenici, který si zamiluje každý

Salát ve sklenici je hit poslední doby. Do sklenice dítěti naskládáte, co má rádo, vhodně nakombinujete, ochutíte a uvidíte, že tahle svačina se setká s úspěchem.

Do sklenice vytvořte následující vrstvy:

  • Dresink – ten patří na dno, aby se nevsákl do dalších vrstev.
  • Větší pevné kousky, především zeleniny – květák, okurka, rajče, mrkev a další. Může tu být i cizrna nebo kostičky tvrdého sýra.
  • Menší kousky a měkké druhy – tuto vrstvu vytvořte z hrášku, cukety nebo avokáda.
  • Další vrstvu by měla tvořit „příloha“ – hodí se těstoviny, rýže, bulgur, quinoa a jiné.
  • Blížíme se do finále. Nesmí chybět bílkoviny – kousky vajec, masa, ryb nebo sýra.
  • Poslední vrstvu mohou tvořit semínka, oříšky, rukola, špenát… Hlavně to, co rozhodně nesmí přijít do kontaktu s dresinkem, protože by výsledek nebyl dobrý.

Nejlepší je salát překlopit do misky a promíchat, chutnat ale bude i tak, jak je. Jen dítěti poraďte, aby si dlouhou lžičkou před konzumací promíchalo vrstvy s dresinkem.

Vděčné muffiny naslano

Zabalit do krabičky pár muffinů a je vystaráno. Takhle jednoduché to může být, a přitom se dítě pěkně zasytí a pochutná si. Muffiny naslano se dají připravit z toho, na co má vaše ratolest chuť. O to nadšenější ze své školní svačiny bude.

Vyzkoušejte třeba muffiny s mozzarellou a cherry rajčátky. Vytvořte těsto z 375 g špaldové mouky, 375 g mléka, trošky měkkého másla, nastrouhané mozzarelly, na plátky nakrájených rajčátek, kypřicího prášku, na kostičky nakrájené šunky, vejce a bazalky. Směs pak dejte do formiček a pečte na 180 °C asi 25 minut.

Lákadla ze školní kantýny aneb Jak často udělat výjimku

Má vaše dítě zálusk na školní hamburger, koblížek nebo koláč? Čas od času mu takové dobroty dopřejte, vždy mu ale vysvětlete, proč by se tak nemělo stravovat často. Pokud je dítě aktivní, neuškodí mu zahřešit si jednou týdně, pokud má spíš sedavé zájmy, zvolte interval 14 dní. Ideální je povolit tuto výjimku v den, kdy má dítko nějakou tu fyzickou aktivitu – tělocvik, kroužek nebo jen plánujete společnou vyjížďku na kole.

 

 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.