Štědrovečerní večeře: Může být dietní a vhodná pro vegetariány | Moje zdraví

Štědrovečerní večeře: Zdravější verzi připravíte bez smažení a přemíry majonézy

Štědrovečerní večeře: Zdravější verzi připravíte bez smažení a přemíry majonézy
Bramborový salát • Autor: iStock
18. prosince 2022 • 14:00

Vánoce jsou svátky klidu a míru. Ale také hojnosti. Pokud bojujete s váhou, nejíte živočišné produkty nebo se chcete vyhnout nepříjemnému pocitu těžkosti po vydatné štědrovečerní večeři, zkuste ji navzdory tradicím odlehčit. Ryby ani bramborového salátu se vzdávat nemusíte.

Neholdujete přejídání a nechce se vám během nadílky přemýšlet, který prášek by vám mohl ulevit od bolesti žaludku? Zkuste si letos připravit štědrovečerní večeři v trochu zdravější verzi. Není to tak složité, jak by se na první pohled mohlo zdát.

Štědrovečerní polévka: Hrachová, nebo rybí?

Pokud jste milovníci rybí polévky, dopřejte si ji. Kořenovou zeleninu opečte jen na čajové lžičce přepuštěného másla, přidejte rybí vývar a obrané maso. A místo máslové jíšky nakonec přidejte hrst rozvařené červené čočky nebo najemno nastrouhanou syrovou bramboru. Dochuťte ji kmínem, bobkovými listem, novým kořením a špetkou muškátového oříšku. A jestli si rybí polévku neumíte představit bez zlatých krutonů, opečte je nasucho v troubě.

Jestli štědrovečerní večeři začínáte hrachovou polévkou, připravte ji bez uzeniny a jíšky. Stačí, když polovinu hotové polévky propasírujete nebo rozmixujete. Získáte tak hustou a krémovou konzistenci. Takovou polévku mohou samozřejmě jíst i ti, kteří se vyhýbají masu.

Pro vegetariány je ale možné upravit i polévku rybí, jen místo rybího vývaru použijete vývar zeleninový a místo masa můžete do polévky vložit například drožďové knedlíčky.

Zdravý bramborový salát

Bramborový salát k Vánocům prostě patří, tak se ho nevzdávejte. Vynechejte tučný a slaný gothajský salám nebo šunku a nakládanou zeleninu ve sklenici. Veškerou kořenovou zeleninu si raději uvařte sami společně s bramborami. Majonézou smíchanou s jogurtem a hořčicí salát jen spojte, plně postačí několik lžic.

Připravit si můžete ale i lehký vídeňský bramborový salát. Brambory (nejlépe rohlíčky) uvařte, oloupejte, nakrájejte na plátky a ještě teplé zalijte připraveným horkým dressingem z vývaru, kapky slunečnicového oleje, octa a hořčice a důkladně promíchejte. Až brambory vsáhnou tekutinu a vystydnou, můžete dle libosti přidat nakrájenou jarní cibulku, plátky nakládané okurky a ti, kteří se nevyhýbají živočišným produktům, mohou přidat i vařená vejce.

Zálivka na 2 kg brambor:

  • 500 ml vývaru
  • 6 lžic oleje
  • 4 lžíce jablečného octa
  • 2 lžíce hořčice (můžete použít svojí nejoblíbenější variantu)

Ještě zdravější štědrovečerní ryba

Aby kapr nebyl nejtučnějším jídlem na vánočním stole, můžete ho před obalením stáhnout z kůže. Jestliže na kaprovi netrváte, vyberte si méně tučnou rybu. Například candáta. Pokud se rozhodnete rybu smažit, sáhněte po kvalitním oleji, který není náchylný k přepalování. Nejlépe řepkovém. Vegetariánům pak můžete usmažit například zeleninový karbanátek nebo obalený plátek celeru. K dostání jsou také chutné náhražky klasických řízků.

Smažení a trojobal můžete vynechat. Pro naše trávení i čas strávený u plotny je zásadně výhodnější rybu upéct v troubě s kouskem másla. Filety jednoduše rozložíte na pečicí papír kůží dolů, každý z nich osolíte, posypete oblíbenou bylinkou a položíte na ně oříšek másla. Trouba rozehřátá na 180 stupňů rybu upeče přibližně za 10 minut.

Kuba i pro vegetariány

Ani při honbě za dokonalým večerem nebo zlatým prasátkem se nezapomeňte najíst. Alespoň postně. Už 23. prosince si můžete připravit kubu. Kroupy jsou jak známo velmi zdravé, plné vlákniny a navíc jsou téměř bez lepku. Předem namočené kroupy uvařte. Než zcela změknou, přidejte k nim namočené sušené houby. Do scezených krup s houbami přidejte opečenou cibulku s česnekem, osolte a podle chuti přidejte pepř, majoránku a kmín. Pečlivě zamíchejte, vysypejte do pekáčku vyloženého pečicím papírem a pečte na 180 stupňů asi 15 minut. Posloužit vám pak může jako teplá snídaně, svačina nebo oběd.

Houbový kuba

  • 200–300 g ječných krup
  • 100 g sušených hub
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 2 lžíce másla nebo řepkového oleje
  • kmín
  • majoránka
  • česnek

Co s přípitkem?

Večeři zapíjejte střídmě. Dobře vám nejspíše neudělají sladké limonády a likéry. Pokud si večer plný jídla chcete zpříjemnit alkoholem, připravte si raději dvanáctistupňové pivo, bílé nebo červené víno a případně sekt.

Autor: miv
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.