Jak přežít Vánoce: Zn. ve zdraví. Zapomeňte na stres i úklid. | Moje zdraví

Jak přežít Vánoce: Zn. ve zdraví. Zapomeňte na stres i úklid.

Jak přežít Vánoce: Zn. ve zdraví. Zapomeňte na stres i úklid.
2021 Ponožkami od babičky podpoříte dobrou věc, 299 Kč, shop.elpida.cz • Autor: archiv firem
21. prosince 2021 • 06:00

Vánoce jsou svátky klidu a míru. Tedy mají být. Realita je však často na hony vzdálená tomu, co bychom z tohoto svátku rádi udělali. Shon, nadmíra alkoholu, ale také neustále přeplněný žaludek jsou jasnou známkou toho, že „jdeme“ špatně. Jak to tedy letos udělat jinak? Na to se právě teď jdeme podívat.

Vánoční kouzlo nehledejte

Kouzlo, jak to co možná nejlépe zvládnout, opravdu neznáme. Dobrou zprávou ale je, že je to jen a jen na nás, jak ty letošní Vánoce budou vypadat. Zdravotní ani psychické potíže z nich mít nemusíme, pokud budeme dodržovat následující rady.

Video se připravuje ...
Jak se o Vánocích postarat o stromek v květináči

Zapomeňte na stres

Stresu máme po celý rok víc než dost, je tedy načase ho projednou na Vánoce opustit. Nejenže tím ničíme svou náladu, ale ani našemu zdraví to příliš nepomáhá. Zkuste brát Vánoce s lehkostí a užívat si pocit, že pár dní nic nemusíte. Rozdíl na sebe nenechá dlouho čekat.

Velký úklid až jindy

Ani s úklidem to nemusíme dramatizovat. Zkuste si napsat seznam nejnutnějších úkonů a zbytek zkrátka neřešte. Věřte, že případné šmouhy na oknech nebudou v té tmě stejně vidět. Vždyť na úklidu svátky opravdu nestojí.

Jezte vyváženě

Nikdo neříká, že na si Vánoce nemůžete dopřát. Nikdo ale také netvrdí, že se musíme přejídat do úplného bezvědomí. Stačí jíst do polosyta a dát si vše, na co budete mít chuť, jen je potřeba trochu přemýšlet. A co si budeme, dopnout po svátcích své oblíbené kalhoty je docela dobrou motivací.

Pitný režim je potřeba

Tekutiny je třeba doplňovat každý den. I v čase Vánoc, kdy většina toho, co „teče“, jednoznačně obsahuje alkohol. I zde ale platí, že všeho s mírou. A tak si ke svému oblíbenému vínu dejte vždy jednu sklenici vody nebo si rovnou udělejte střik. Nejenže budeme Vánoce lépe vnímat, ale vaše játra vám jednoznačně poděkují.

Šetřete sebe i svou peněženku

To, že jsou Vánoce, ještě neznamená, že se zcela odrovnáte honbou za vánočními dárky. Vánoce jsou především o pospolitosti a času stráveném se svými blízkými. Věřte, že klidná vánoční atmosféra je víc než nejdražší dárek světa a naprosto vyčerpané tělo.

Neberte se příliš vážně

Jak kdysi řekl Charles Bukowski: „Neberte život příliš vážně, beztak z něho nevyjdete živí.“ A měl naprostou pravdu. I v případě, že máte jasný plán, jak by vaše Vánoce měly vypadat, nezoufejte, pokud vše nebude tak, jak jste si vysnili. I v tom je přece kouzlo okamžiku a někdy to neplánované je nakonec to nejhezčí.

Autor: Valentina Lebová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.