Léto a grilování: Jak se ubránit infekcím ze špatně připraveného jídla? | Moje zdraví

Léto a grilování: Jak se ubránit infekcím ze špatně připraveného jídla?

Léto a grilování: Jak se ubránit infekcím ze špatně připraveného jídla?
Mezi nejčastější prohřešky patří nesprávně ugrilované maso. Riziková jsou především nepropečená místa u kostí. • Autor: istock.com
2. srpna 2023 • 06:00

Celý rok se těšíme na léto, krásné počasí a neustálé grilování s přáteli. Přesto i tato na první pohled bezstarostná doba přináší jistá rizika. Jaká to jsou a co nám v létě ohrožuje zdraví?

V důsledku nesprávně upraveného masa se v létě často potýkáme s průjmy a střevními infekcemi. Ty nás mohou ohrozit na životech víc, než se na první pohled může zdát. 

Video se připravuje ...
Léto a grilování: Jak se ubránit infekcím ze špatně připraveného jídla?VIDEO 

Střevní infekcí se každoročně během léta nakazí až 70 000 lidí. Důvody jsou rychlejší kazivost potravin a s ní spojené šíření rizikových bakterií a plísní. Pokud potravinu tepelně nezpracujeme tak, jak bychom měli, výsledkem bude právě zmíněná střevní infekce. 

Špatné skladování

Vše začíná u špatného skladování. Pokud je potravina špatná již před tepelnou úpravou, neměli bychom ji vůbec jíst. Grilováním se maso většinou zcela tepelně nezpracuje. Výsledkem je nedostatečná likvidace rizikových mikroorganismů. 

Nakazit se však můžeme i dlouho skladovanou a otevřenou vodou nebo limonádou, ve které dojde vlivem oxidace k přemnožení mikroorganismů. 

Co pomáhá?

V létě se potraviny skutečně kazí rychleji než v jiných obdobích roku. Abychom udělali maximum pro to, že se případnému přemnožení rizikových mikroorganismů vyhneme, doporučuje se:

  • kupovat trvanlivé potraviny
  • správné propečení
  • dostatečná hygiena.

Nejrizikovější potraviny

Kuřecí maso, ryby, saláty, ovoce a zelenina, mléčné výrobky.

Nejrizikovější skupiny

Nejohroženější skupinou, pokud jde o střevní infekce, jsou samozřejmě děti. Především u kojenců hrozí v důsledku dehydratace celkové selhání organismu. V případě, že průjem neustává, doporučuje se vyhledat lékařskou pomoc. 

Autor: Valentina Lebová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.