Nechce se vašemu dítěti ke kadeřníkovi? Víme, jak ho na stříhání vlásků připravit | Moje zdraví

Nechce se vašemu dítěti ke kadeřníkovi? Víme, jak ho na stříhání vlásků připravit

Nechce se vašemu dítěti ke kadeřníkovi? Víme, jak ho na stříhání vlásků připravit
. • Autor: unsplash
9. srpna 2023 • 00:00
Prezentace klienta • 

Návštěva kadeřnického salónu může pro děti představovat vzrušující a zároveň i trochu strašidelný zážitek. Pro mnoho dětí je to první kontakt s profesionálním kadeřníkem, a proto je důležité dítě na něj připravit a uklidnit před tímto zážitkem. Správná příprava pomůže dítěti překonat strach a zvýší jeho šance na pozitivní zkušenost.

Začněte brzy

Je dobré začít připravovat dítě na návštěvu kadeřnického salónu brzy. Čím dříve s tím začnete, tím více času budete mít na to, abyste pomalu zvyšovali očekávání a připravovali dítě na to, co ho čeká. Můžete například s dítětem procházet fotografie nebo videa, které ukazují dětské kadeřnictví a na křesílku rozesmáté dítě. To pomůže dítěti získat představu o tom, jak vypadá prostředí a co se tam děje.

Hrajte si na kadeřníka doma

Jedním z opravdu nejlepších způsobů, jak připravit dítě na návštěvu kadeřnického salónu, je hrát si na kadeřníka doma. Můžete použít kadeřnický set pro děti - dětský hřeben, neškodný fén, vodu ve spreji a další pomůcky a zahrát si na to, že jste v kadeřnickém salónu. Tímto způsobem se dítě seznámí s pocitem „akce“ ve svých vlasech a nebude pro něj tak neznámé a možná i děsivé, když přijde do salónu.

Komunikujte o očekáváních

Je důležité mluvit s dítětem o tom, co ho čeká během návštěvy v kadeřnickém salónu. Vysvětlete mu, že kadeřník mu bude stříhat vlasy, a že to není vůbec bolestivé nebo nepříjemné. Povězte mu, že v kadeřnickém salónu jsou lidé, kteří se o něj postarají a že je to zábavná aktivita. Dítě by mělo mít možnost ptát se na cokoli, co ho zajímá, a vy byste měli být schopni mu poskytnout jasné a upřímné odpovědi.

Navštivte salón předem

Pokud máte možnost, můžete s dítětem navštívit kadeřnický salón předem, abyste mu ukázali, jak to tam vypadá. Dítě se může seznámit s prostředím, atmosférou a kadeřníkem. Bude se tak cítit méně nervózní, když s ním půjdete na skutečnou návštěvu.

Zvolte vhodný čas

Když se rozhodujete, kdy s dítětem jít do kadeřnického salónu, vyberte vhodný čas. Vyhněte se denním dobám, kdy je dítě unavené nebo hladové. Chcete, aby bylo v klidu a dobře naladěné. Můžete také zvážit rezervaci termínu mimo rušnou dobu, abyste minimalizovali čekání a stres. Dítě by mělo mít pocit, že máte dostatek času a že nemusíte spěchat.

Přineste oblíbenou hračku nebo knihu

Přinést dítěti oblíbenou hračku nebo knihu může pomoci uklidnit ho a zabavit ho během čekání v kadeřnickém salónu. Dětský salóny často mají také herní koutky s hračkami, ale mít u sebe něco známého a oblíbeného může dítěti dodat pocit pohodlí a jistoty. Předměty, které dítě zná a miluje, mohou fungovat jako dobrý zdroj zábavy a příjemného pocitu.

Buďte pozitivní a podporující

Vaše vlastní postoje a reakce mají obrovský vliv na to, jak se bude dítě cítit. Buďte pozitivní a podporující. Vyhněte se výrokům jako "Neboj se, nebude to bolet" nebo "Nebuď tak plačtivý". Namísto toho se snažte dítěti vyjadřovat svou důvěru a povzbuzovat ho. Řekněte mu, že to zvládne skvěle. Vaše slova a postoje mohou dítěti dodat odvahu a uklidnit ho.

Požádejte kadeřníka o trpělivost a ohleduplnost

Když přijdete do kadeřnického salónu, požádejte kadeřníka, aby byl trpělivý a ohleduplný vůči dítěti. Někteří kadeřníci mají zkušenosti s prací s dětmi a jsou schopni jim poskytnout zvláštní péči a pozornost. Pokud je to možné, zvolte kadeřníka, který je přátelský a má schopnost komunikovat s dětmi. Komunikace mezi kadeřníkem a dítětem je klíčem k úspěšnému stříhání vlasů.

Odměňte dítě po návštěvě

Po úspěšné návštěvě kadeřnického salónu oceňte dítě za jeho statečnost a trpělivost. To může být jednoduché povzbuzení, jako je slovní pochvala nebo malý dárek. Dítě si zaslouží pochvalu za to, že překonalo svůj strach a prožilo pozitivní zkušenost. Tímto způsobem mu ukážete, že jste na něj pyšní a že jeho snaha je oceněna.

 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.