Psychotesty pro řidiče: Jak probíhají a proč se nevyplatí lhát? | Moje zdraví

Psychotesty pro řidiče: Jak probíhají a proč se nevyplatí lhát?

Psychotesty pro řidiče: Jak probíhají a proč se nevyplatí lhát?
Psychotesty pro řidiče: Jak probíhají a proč se nevyplatí lhát? • Autor: Shutterstock
7. srpna 2023 • 06:00

Dopravně psychologické vyšetření se netýká jen takzvaných vybodovaných řidičů. Jak psychotesty probíhají, kolik stojí a kdo jimi musí ze zákona projít? Víme, proč je lepší v testech nelhat a co dělat, pokud takovým testem neprojdete.

Kdo musí absolvovat psychotesty pro řidiče?

Psychotestem nemusí procházet jen ti, kteří měli řidičák takzvaně v čistírně. Absolvovat ho musí například i řidiči z povolání nebo senioři. 

  • Profesionální řidiči – držitelé řidičských průkazů typu C1+E, C+E, D1+E nebo D+E. Řidiči musí vyšetření absolvovat před zahájením činnosti, opakovat ho pak musí před dovršením 50 let a následně každých 5 roků.
  • „Vybodovaní řidiči“ a řidiči po zákazu řízení – ať už řidič přišel o řidičský průkaz kvůli zákazu řízení nebo kvůli dosažení 12 bodů v bodovém systému, musí o průkaz znovu požádat a spolu s žádostí předložit i doklad o úspěšném absolvování dopravně psychologického vyšetření.
  • Na žádost praktického lékaře – o dopravně psychologické vyšetření může požádat i praktický lékař. Pokud si není jistý, zda je možné s určitou diagnózou bezpečně řídit. Stejně tak může na psychotesty poslat i seniory, u kterých váhá, co se týče kognitivních schopností, paměti nebo psychické stability. 

Jak psychotesty řidičů probíhají a jak dlouho trvají?

Testy musí provádět psycholog akreditovaný Ministerstvem dopravy ČR. Řidič musí absolvovat několik dílčích testů, které jsou zahrnuty ve vyhlášce, jednotný postup ale neexistuje, a je tak možné, že u různých psychologů budou testy mírně odlišné. Psychotesty trvají přibližně 2 až 4 hodiny a zpravidla se dělí na tři části:

  • Osobnostní test – má za cíl odhalit rysy osobnosti, prověří zvládání zátěžových situací a míru agresivity či schopnost sebeovládání.
  • Výkonnostní test – předmětem tohoto testu jsou paměť, intelekt, reakce na zvuk a obraz, pozornost nebo schopnost dlouhodobého soustředění se.
  • Rozhovor – osobní rozhovor s psychologem může navazovat na absolvované testy nebo na důvody, proč v minulosti řidič přišel o řidičský průkaz.

Osobnostní ani výkonnostní test není nic, čeho by se měl běžný člověk bát. Zároveň je ale dobré myslet na to, že testy počítají i se lháři a dokážou je velmi snadno odhalit. Proto je dobré se lžím vyhnout a raději odpovídat pravdivě, v opačném případě můžete z psychotestu odejít s negativním posudkem.

Video se připravuje ...
Nebezpečný pirát na Vyškovsku vybržďoval vůz vězeňské služby, která převážela vězněVIDEO 

Co se stane, když psychotestem neprojdete?

Může se stát, že dopravně psychologickým testem neprojdete. Svou roli zde můžou sehrát stres, nevyspání nebo nenadálá rodinná situace. Testy můžete libovolně opakovat, rozestup mezi testy ale nesmí být menší než 3 měsíce. Jelikož si ale test musíte hradit sami, připravte si na každý pokus 2 až 3 tisíce korun.

Co musíte mít s sebou k dopravně psychologickému vyšetření?

Pokud se k dopravně psychologickému vyšetření chystáte, zjistěte si s dostatečným předstihem, jaké náležitosti budete potřebovat. Kromě řidičů z povolání musí zájemci o psychotesty předložit posudek o zdravotní způsobilosti od praktického lékaře, který není starší než 30 dní. Všichni pak musí doložit výpis z evidenční karty řidiče, občanský průkaz (pas) a řidičský průkaz (pokud ho mají k dispozici). Nezapomeňte na brýle nebo naslouchátka.

Autor: Iveta Mazáčová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.