Statisícům mladých lidí hrozí drakonické tresty | Moje zdraví

Statisícům mladých lidí hrozí drakonické tresty

Statisícům mladých lidí hrozí drakonické tresty
Statisícům mladých lidí hrozí drakonické tresty • Autor: Ústav pro společenský výzkum a vzdělávání, z. ú.
11. července 2023 • 00:00
Prezentace klienta • 

Ve středu 12. července bude vláda projednávat zařazení látek Kratom a HHC na seznam návykových látek. Toto rozhodnutí může poznamenat statisíce mladých životů.

Ministerstvo zdravotnictví předkládá vládě návrh na zákaz přírodní stimulační látky Kratom a konopného produktu HHC, které v ČR užívá téměř 200 tis. převážně mladých dospělých, a tento návrh zdůvodňuje ochranou dětí a mladistvých. S tímto návrhem nesouhlasí národní koordinátor pro protidrogovou politiku Jindřich Vobořil, který připravil návrh zákona o psychomodulačních látkách, který zakazuje jejich prodej nezletilým a chrání uživatele před konzumací látek neznámého složení.

Zařazením kratomu a HHC na seznam návykových látek se stane držení těchto látek nezákonným s trestní sazbou až 8 let. Vhledem ke skutečnosti, že mnoho uživatelů se v očekávání avizovaného zákazu předzásobilo, nejde o planou hrozbu, ale reálné nebezpečí trestního stíhání. Orgány činné v trestním řízení mají totiž dle našeho právního řádu povinnost stíhat všechny trestné činy, o kterých se dozví. Ani pozdější vyřazení ze seznamu návykových látek, které slibuje ministerstvo zdravotnictví po přijetí zákona o psychomodulačních látkách, by nic nezměnilo na uloženém trestu.

Zařazením kratomu a HHC na seznam návykových látek se stane držení těchto látek nezákonným s trestní sazbou až 8 let • Autor: Ústav pro společenský výzkum a vzdělávání, z. ú.

Dalším nezamýšleným důsledkem tohoto aktu je snížení kvality života konopných pacientů. HHC je pro mnoho z nich dostupnější variantou pro úlevu od křečových stavů než léčebné konopí, jehož přístupnost je omezena nefunkčně nastavenými restrikcemi v oblasti klinických specializací a indikací i úhrady individuálně účinné dávky. Mnoho pacientů již několik let také užívá kratom k úlevě od bolesti, přičemž udržuje kvalitu svého života na uspokojivé úrovni.

My jakožto Ústav pro společenský výzkum a vzdělávání, z. ú. proto vyzýváme vládu ČR, aby tento návrh odmítla jako neodůvodněný. V opačném případě by bylo vhodné uvolnit větší množství finančních prostředků na výstavbu nových věznic.

Užitečné odkazy

 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.