Proč ženám po padesátce tak moc rostou prsa? A jak je zhubnout? | Moje zdraví

Proč ženám po padesátce tolik vyrostou ňadra? Takhle je zhubnete!

1. března 2024 • 06:00

Ženy se v souvislosti s menopauzou často bojí toho, že přiberou nebo že jim zmizí vyrýsovaný pas. Může je však překvapit, že se změny týkají i jejich prsou. Někomu se v období klimakteria zmenší, jiným ženám naopak zvětší. Druhá varianta je ale častější.

ČLÁNEK JE GARANTOVANÝ ODBORNÍKY:

Některé ženy může nepříjemně zaskočit, že se jim prsa kolem menopauzy zvětší. Podle odborníků se výrazné zvětšení objemu týká asi pětiny žen. Proč tomu tak je? Existuje pro to hned několik vysvětlení. Tím prvním je prostý fakt, že lidé s věkem přibývají na váze, což se projeví i v oblasti prsou, a souvislost s menopauzou je jen nepřímá. Některé ženy nicméně výrazně přiberou právě v tomto období, a proto se jim objem prsou může zvětšit poměrně rychle.

Které celebrity už oslavily padesátku? 

Tuk totiž vyplní místo uvolněné zmenšujícími se mléčnými žlázami, obvod prsů se navíc zvětšuje i kvůli tuku ukládajícímu se na zádech a podobně. 

Na druhou stranu je dobré vědět, že zrovna tohle není nutným důsledkem klimakteria, i když si to mnoho lidí myslí. Ve skutečnosti se sice mění distribuce tuku v těle, který se víc než dříve ukládá v oblasti břicha, ale nemusí to ve skutečnosti znamenat výrazný vzestup váhy. "K tomu mohou naopak ženy přispět tím, že se například přestanou hýbat a přestanou řešit, co jedí, protože mohou mít pocit, že na tom už tolik nezáleží,“ říká psycholožka Iva Málková, zakladatelka organizace STOB, která pořádá mimo jiné úspěšné kurzy hubnutí. 

A jaká prsa měla vaše babička? 

Je však třeba říct, že někdy se vlivem měnících se hladin hormonů ženám skutečně zvětší prsa, aniž by jinak celkově přibraly. Bohužel ani následné zhubnutí už to nemění, protože tuk uložený v prsou je odolný vůči dietám a cvičení. 

Velkou roli může hrát i genetika, což dokládá například tato studie z roku 2012.  Pokud má někdo ve svém rodě někoho s velkými ňadry v období po menopauze, má vyšší pravděpodobnost, že se ho to bude týkat také. Vědci nicméně zatím nedokážou říct, jaké geny to způsobují a co dalšího případně dále ovlivňují. 

Jaké další změny vás čekají?

Prsa se vyvíjejí celý život. Většina žen si nejspíše uvědomuje, jak se mění například během menstruačního cyklu, případně v období těhotenství. A mění se i v době, kdy pravidelné měsíční krvácení skončí. 

Měnit se může například vzhled bradavek, často se zmenšují a objevují se kolem nich malé hrbolky. Také uvnitř prsou se mohou objevovat bulky, které v nich dříve nebyly. Většinou jsou zcela neškodné, ale jelikož v tomto věku zároveň stoupá riziko rozvoje rakoviny prsu, je důležité chodit pravidelně na mamograf

Klesá tvorba estrogenu, ten mimo jiné ovlivňuje činnost mléčných žláz, a ty proto atrofují, což se projeví zmenšením prsou stejně jako ztrátou pevných tvarů. Ženy, které užívají hormonální substituci, mohou kromě toho pociťovat napětí a bolest v prsou podobně jako například před menstruací. 

 

Autor: Ema Ludvíková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.