Pět důvodů, proč jíst jahody: Jsou dobré a mají hodně živin | Moje zdraví

Pět důvodů, proč jíst jahody: Jsou dobré a mají hodně živin

Pět důvodů, proč jíst jahody: Jsou dobré a mají hodně živin
Jahody využijte i na bělení zubů • Autor: istock.com
19. června 2022 • 06:00

Důvodů, proč jíst jahody, je spousta. Tím nejhlavnějším ale zůstává, že nám chutnají. Jahody však skýtají mnohem víc než jen skvělou chuť a vítané letní osvěžení.

Krom toho, že jsou jahody skutečně chutné, mají pozitivní vliv na naše zdraví. Jaké jsou jejich největší benefity?

Video se připravuje ...
Jahodová marmeládaVIDEO 

1. Jahody jsou skvělý zdroj vitaminu C

Pokud jste si mysleli, že největší porci vitaminu C dostanete z citrusů, pak vás vyvedeme z omylu. Jahody totiž obsahují zhruba o 15 mg tohoto vitaminu více než třeba pomeranče. Jsou tedy vítaným „boosterem“ pro naši imunitu.

2. Cesta k bílým zubům

Ano, přesně tak. Jahody obsahují kyselinu jablečnou, která je známá jako přírodní bělidlo zubů. Stačí rozmačkat jahody a smíchat je s práškem do pečiva nebo s jedlou sodou a vzniklou pastou vyčistit zuby. Bílé zoubky na sebe nenechají dlouho čekat.

3. Nízký obsah kalorií

V jednom šálku čerstvých jahod je pouze 50 kalorií, takže jsou ideální svačinkou zejména pro ty, kdo chtějí redukovat svou váhu. Konzumací jahod navíc „zabijete“ dvě mouchy jednou ranou, protože jejich sladká chuť plně uspokojí vaše rozmlsané chuťové pohárky.

4. Posilují naše zdraví

Jahody jsou známé jako potraviny se silnou koncentrací antioxidantů. Ty pomáhají tělo chránit před vnějšími vlivy. Jahody jsou tedy skvělou cestou, jak posilnit zdraví a ještě si pochutnat.

5. Krása až na prvním místě

Vitamin C je nezbytný i pro tvorbu kolagenu, který zlepšuje pružnost a odolnost pleti. Díky němu je pokožka mladší a krásnější. Vědci z Hallym University v Koreji zjistili, že kyselina ellagová obsažená v jahodách může zabránit destrukci kolagenu, což je hlavní faktor při vzniku vrásek.

Autor: Valentina Lebová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.