Pozdní večeře, větší riziko obezity. Jak dlouho před spaním máme jíst? | Moje zdraví

Pozdní večeře, větší riziko obezity. Jak dlouho před spaním máme jíst?

Pozdní večeře, větší riziko obezity. Jak dlouho před spaním máme jíst?
Autor: istock.com
25. září 2020 • 06:00

Všichni víme, že nadváha je ovlivněna tím, co a kolik toho sníme. Jak se ale potvrzuje ve studiích, záleží i na tom, kdy jíme. Nedávná studie zjistila, že konzumace pozdní večeře může způsobit přírůstek hmotnosti a vysokou hladinu cukru v krvi bez ohledu na kalorie.

Večeříte v šest, nebo v deset? Pokud později, pak vězte, že to může být jedním z důvodů vyšší hladiny cukru v krvi a že to může omezit schopnost vašeho těla spalovat tuky.

Podle studie, která byla nedávno zveřejněna v časopise Endocrine Society's Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism, je konzumace pozdní večeře spojena s přírůstkem hmotnosti a vysokou hladinou cukru v krvi. „Věděli jsme o studiích, které naznačují, že pozdní stravování je spojeno s obezitou, a chtěli jsme se na to podívat přesněji,“ vysvětluje pro Healthline.com Jonathan C. Jun, lékař a vědec na univerzitě Johnse Hopkinse.

Junův výzkumný tým chtěl pochopit, zda pozdní stravování skutečně mění metabolismus způsobem, který podporuje obezitu. „Rozhodli jsme se provést klinicky kontrolovanou studii, kdy jsme zdravé lidi nechali jíst ve dvou různých dobách stejnou stravu a nařídili jim také stejnou dobu spánku,“ řekl.  

Stejná jídla, stejná doba spánku  

Dvacet zdravých dobrovolníků (10 mužů a 10 žen) bylo sledováno, jak tráví večeři, kterou snědí v 18 hodin, a jak tráví stejnou večeři konzumovanou ve 22 hodin. Všichni účastníci studie šli spát ve stejnou dobu: ve 23 hodin.

Studie zjistila, že lidé, kteří jedli pozdě, měli maximální hladinu cukru v krvi téměř o 20 procent vyšší a spalování tuků snížené o 10 procent ve srovnání s těmi, kteří jedli dříve. I další studie zaměřující se na spalování a rytmus spánku a bdění potvrdily podobné závěry. 

„Účinky, které jsme viděli u zdravých dobrovolníků, mohou být výraznější u lidí s obezitou nebo cukrovkou, kteří již mají narušený metabolismus,“ uvedl ve svém prohlášení další autor studie z Univerzity Johnse Hopkinse, Chenjuan Gu.

Již v minulosti proběhla spousta výzkumů zaměřených na lidi, kteří pracují na nočních směnách, a tudíž musí jíst v noci, takže mají narušený přirozeně nastavený metabolismus. Výsledky ukazovaly především jejich větší tendenci k obezitě a cukrovce, a to i v případech, že šlo o aktivní sportovce.

Další studie z Japonska pak potvrdila, že u starších lidí má odstup mezi večeří a spánkem mnohem větší vliv na kvalitu jejich života než u mladých lidí, u kterých to pro změnu nehraje příliš velkou roli.

Pokud tedy chodíte spát mezi 22. a 23. hodinou večer, je vhodné večeřet do osmi hodin. Pak dáváte tělu dostatečný prostor pro to, aby potravu v klidu strávilo a spánek mu dodal přesně to, co se od něj očekává.

Autor: Pavla Skurovcová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.