Proč omezit cukr ve stravě | Moje zdraví

Proč omezit cukr ve stravě

Proč omezit cukr ve stravě
Autor: Pixabay
26. května 2022 • 00:00
Prezentace klienta • 

Sladká chuť chutná tělu i duši. Proto si na ní člověk snadno zvyká a leckdo si může na cukru vypěstovat i závislost. Jak z jídelníčku ubrat cukr tak, aby si člověk dopřál svou oblíbenou sladkou chuť? A které cukry vynechat a kolik jich za den sníst, aby to ještě bylo zdravé?

Cukry útočí ze všech stran. Koláče, dorty, zmrzlina, pivo, pečivo, kečup, maliny, meloun nebo jablko. Všechny tyto potraviny obsahují cukry. Některé z nich jsou zdravé, některé právě naopak. Asi každý pozná, které to jsou. Někdy to ovšem není na první pohled tak jednoduché. 

Třeba klasická rajská omáčka může být zdraví prospěšná, protože rajčata jsou přímo nabitá vitaminy a minerály. Ovšem když to kuchař přežene s cukrem, pak taková rajská omáčka tělu příliš neposlouží.    

Na začátek je třeba si ujasnit, že cukr je jedna z podskupin sacharidů, které lidské tělo potřebuje. Je zdrojem energie zejména pro mozkové buňky. Ovšem všeho moc škodí. Jak se v tom má člověk vyznat? 

Cukry ve stravě

Cukry mohou být přidané a přirozené. Pozornost je zaměřena právě na první z nich. Přidané nebo také jednoduché cukry totiž neobsahují žádné vitaminy, minerály ani vlákninu. Pro tělo se jedná o „prázdné kalorie“. 

Kvůli nim dochází k prudkému poklesu cukrů v krvi, což se u člověka projeví velkým hladem nebo chutí na další sladké. Přidané cukry se ukládají do zásob v podobě tukové tkáně. A to je přesně to, co nikdo nechce. 

Naproti tomu přirozené cukry se vyskytují v ovoci, zelenině, mléku a neochucených mléčných výrobcích. Na rozdíl od svačiny, která obsahuje přidané cukry, může konzumace potravin s přirozenými cukry zpomalit trávení a pomoci tělu využít energii efektivněji bez výrazného ovlivňování krevního cukru. 

Co z toho plynu pro stravu, je jasné. Obecná rada zní – vynechat přidané cukry a zaměřit se na čerstvou zeleninu s ovocem, díky kterým se tělo odvděčí větším množstvím energie.

Cukry obsažené v ovoci jsou zdravé, ovšem ani s nimi se to nemá přehánět.  • Autor: Pixabay

Proč snížit příjem cukru

Pokud člověk omezí cukr, bude se divit, co to s jeho tělem udělá. Omezení cukru má na lidský organismus opravdu velký vliv. Ať už se jedná o shození přebytečných kil, posílení imunity, uzdravení kožních onemocnění nebo zpomalení stárnutí. Takže pěkně postupně.

Asi každému je jasné, že pokud si ke svačině místo čokoládové tyčinky dá oříšky nebo jablko, snadněji zhubne. Stejně tak bude lepší, když si připraví k snídani hrníčkové palačinky s čerstvým ovocem a neochuceným tvarohem, než když si místo doma připravených palačinek koupí průmyslově zpracovaný balený croissant s čokoládou nevalné kvality, který navíc bude mít trvanlivost třeba půl roku.       

Nadměrná konzumace cukru také může zhoršovat paměť a schopnost učení. Stejně tak zvyšuje krevní tlak. Pokud tedy člověk sníží příjem cukru, pojede jeho mozek na plné obrátky.

Cukr ve stravě má také vliv stárnutí pleti. O pružnost kůže se totiž stará kolagen a cukr ho narušuje. Kdo konzumuje příliš cukru, tomu se tvoří více vrásek a jeho pleť stárne rychleji. Chce někdo dobrovolně vypadat starší?

Potraviny obsahující jednoduché cukry člověka sice na chvíli proberou a dodají tělu energii, ovšem stejně tak rychle ji i seberou. Proto ten, kdo omezí přidané cukry ve stravě, bude lépe usínat a spát. A ačkoliv to možná zní neuvěřitelně, tělo bez cukru bude přes den překypovat energií.

Kdo neví, co uvařit k večeři, aby omezil cukr a dobře spal, se může inspirovat recepty na portálu www.receptik.cz

Pozor na náhrady cukru

Pozor na jiné názvy pro cukr, které klamou a mohou působit zdravě. Je dobré si uvědomit, že některý cukr není zdravější jen proto, že je to přírodní sirup nebo proto, že je hnědý. Pořád se jedná o cukr, který ve velkém množství není zdravý

Neznamená to, že pokud člověk nahradí běžný bílý cukr některým z těch přírodních, může ho jíst, kolik chce a bude zdravý. Člověk by také neměl přemýšlet nad tím, jak cukr úplně vynechat, nýbrž spíš přemýšlet o tom, kolik ho sníst. 

Přece jen cukry organismus potřebuje, jelikož jsou palivem pro mozek. 

 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.