Jak podpořit přátelské bakterie v ústech, která jsou zakryta rouškou? | Moje zdraví

Jak podpořit přátelské bakterie v ústech, která jsou zakryta rouškou?

Jak podpořit přátelské bakterie v ústech, která jsou zakryta rouškou?
Autor: Shutterstock
22. října 2020 • 00:00
Prezentace klienta • 

Zdraví velké části lidí teď na podzim prochází zatěžkávací zkouškou, která prověřuje, jak pečují o svou imunitu. K vracející se chřipce přibyl tentokrát prozatím nepřekonaný koronavirus COVID-19. Největší sídliště mikrobiomů, které jsou alfou a omegou imunity, jsou ve střevech a v ústech. Jak o to druhé pečovat?

Správně fungující imunita závisí na množství prospěšných bakterií, které nám prospívají a naopak patogenů, které organismu škodí. V jednom mililitru slin byste našli asi 100 milionů bakterií ovlivňující zdravotní stav celého organismu. Existuje několik aspektů, které vám pomohou zajistit, aby vaše společenství ústních mikrobů bylo zdravé a pomohlo s ochranou před nemocemi. Jedním z nich jsou probiotika.

Imunita začíná v ústech

Probiotika pomáhají navracet střevní mikroflóru do pořádku po prodělané nemoci, po užívání antibiotik nebo při střevních potížích. Málokdo ale napomáhá rovnováze mikrobiotě, kterou máme v ústech.

Autor: Shutterstock

Přitom to jsou právě ústa, která jsou vstupní branou pro bakteriální a virové infekce, včetně  koronaviru. Rovnováha mezi přátelskými a patogenními bakteriemi je jedním z rozhodujících faktorů, jestli onemocníte nebo ne.

Důležitá je prevence

Proto je důležité se mikrobiomu a celkové imunitě věnovat preventivně. Pro podporu ústní imunity platí pravidelná hygiena, absence kouření a omezení sladkých jídel. Vliv má samozřejmě i celkový životní styl – množství spánku, stresu, zdravé stravy, sportu, čerstvého vzduchu atd. 

Vhodný způsob představuje přípravek Bactoral s vitamínem D. Obsahuje přátelskou bakterii a dokáže vytěsnit nežádoucí druhy, které mohou být příčinou onemocnění. Pastilky dostanou mikrobiotu do ideální formy, posílí celkovou imunitu organismu a mohou přispět ochraně před běžnými virovými a bakteriálními infekcemi horních cest dýchacích.

Autor: Shutterstock

Ochrání před koronavirem?

I když jsou pro koronavir hlavní vstupní branou ústa a nos, před onemocněním vás Bactoral nezachrání. Lék na koronavirus to tedy není, ale pomůže vám posílit imunitu, a navíc dokáže zaujmout strategické pozice v dutině ústní a vytěsní nežádoucí druhy. A každý krok směrem k posílené imunitě se počítá.

 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.