Správné vytápění pomáhá v boji proti plísním | Moje zdraví

Správné vytápění pomáhá v boji proti plísním

Správné vytápění pomáhá v boji proti plísním
Autor: Shutterstock
23. února 2023 • 00:00
Prezentace klienta • 

Snažíte se šetřit a snížit cenu za spotřebu elektřiny a dalších energií na minimum? Nezapomeňte přitom myslet také na své zdraví. Správně vytopená domácnost vám totiž pomůže v boji proti plísním pomoci. Jak topit, aby vám doma nebyla zima a nezačaly se u vás tvořit plísně? Máme pro vás několik zaručených rad.

Plíseň v domácnosti znamená zdravotní komplikace

Přítomnosti plísní v domácnosti si nelze nevšimnout. Objevují se v místech, kde je vysoká vlhkost a mohou s sebou přinést celou řadu zdravotních obtíží. Nejčastěji alergie a záněty dýchacích cest, přičemž těmi nejohroženějšími skupinami jsou malé děti a senioři.

Vytápění na konstantní teplotu je hospodárné

Cena elektřiny nemusí být strašákem, pokud s ní zacházíte šetrně. Vypnout topení a přestat celou domácnost kompletně vytápět v době vaší nepřítomnosti rozhodně není vhodným řešením. Proč? Mnohem úspornějším řešením je totiž neustálé vytápění na konstantní teplotu, která by se měla pohybovat v rozmezí od 18 do 22 °C. Kromě teploty je ale nutné hlídat si také vzdušnou vlhkost.

Rychlá výměna vzduchu v místnostech pro čerstvý vzduch a minimální tepelné ztráty

Aby se u vás doma plíseň nevyskytovala, vzdušná vlhkost by měla dosahovat maximálně 55 %. Vlhkost vzduchu zvyšuje vaření, sušení prádla i sprchování. Ke konstantně nastavenému termostatu tedy přidejte i pravidelné velké větrání. Otevřete několikrát denně okna dokořán a nechte je tak alespoň po dobu 5 minut. Tím dojde k rychlé výměně vzduchu a tepelné ztráty budou zanedbatelné.

Nedovolte, aby se u vás doma vyskytly plísně, protože jejich přítomnost znamená celou řadu respiračních onemocnění. Chraňte si své zdraví, vytápějte na konstantní teplotu a k větrání používejte výhradně větrání okny naplno, využití ventilaček není ani zdaleka tak účinné.

 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.