Měříte si doma tlak? Pokračujte v tom! Vyvarujete mrtvici a infarktu | Moje zdraví

Měříte si doma tlak? Pokračujte v tom! Vyvarujete mrtvici a infarktu

Měříte si doma tlak? Pokračujte v tom! Vyvarujete mrtvici a infarktu
Autor: istock.com
24. března 2024 • 06:00

Vysoký krevní tlak je jedním z nejčastějších a nejzávažnějších onemocnění srdce a cév. Poškozuje tepny a životně důležité orgány v těle. To je dost argumentů pro to, abyste využili možnosti hlídat si jeho hodnoty doma.

Hypertenze zvyšuje riziko vzniku dalších kardiovaskulárních nemocí. Výrazně se podílí na vzniku cévních mozkových příhod, ischemické choroby srdeční a ischemické choroby tepenné dolních končetin. Hypertenze Může dlouhé roky probíhá bez příznaků a jejím Prvním projevem se stane až právě třeba infarkt nebo cévní mozková příhoda. "Například riziko infarktu u osob s vysokým Krevní tlakem bývá až dvojnásobně vyšší než u zdravé populace," říká profesor Miroslav Souček, jeden z garantuje projektu Srdce v hlavě, který zaštiťuje Česká internistické společnost ČLS JEP.

Prevence doma

Bolesti hlavy, bušení srdce, návaly tlaku ve spáncích, náladovost, podrážděnost, teplé až hořké končetiny, zavřel nebe Potíže s dýcháním jsou příznaky, kterými se MOHOU hlásit i jiná onemocnění. Jedinou cestou, jak vysoký krevní tlak Zjistit, je proto jeho měření. Domácí kontrola krevního tlaku (selfmonitoring) není nic složitého. Nejde o to, aby se pacient stres sledováním jeho hodnot, ale aby Měl svůj tlak pod kontrolou.

Chaos v rytmu

Domácí měření krevního tlaku je také způsob, jak včas odhalit fibrilaci síní. Během atriální fibrilace je narušen přenos elektrických signálů do srdce, což vede k velmi rychlému chaotickému rytmu horní předsíně srdce (atrium). V důsledku toho se předsíň nemůže efektivně smrštit a vytlačit krev do dolní komory (ventriculus). Ze srdce není přečerpána veškerá krev, proto stagnuje. Uvízlá krev má tendenci tvořit krevní sraženiny, které mohou putovat krví přímo do mozku a zapříčinit cévní mozkovou příhodu. Fibrilace síní může mít řadu příznaků. U některých pacientů dá o sobě vědět v podobě zrychleného a nepravidelného srdečního tepu, pocitu bušení srdce. Jiní se mohou cítit nevýkonní, nepřiměřeně se zadýchávají při námaze.

Fibrilace síní 5–6x zvyšuje riziko ischemické cévní mozkové příhody. Záludné je, že část pacientů na sobě nemusí zpozorovat žádné projevy. Včasnou protisrážlivou léčbou lze snížit riziko vzniku mozkové mrtvice.

Koronavirus a srdce

Před rokem tuzemští kardiologové upozornili na to, že u velkého procenta nemocných, kteří skončili v nemocnici kvůli koronaviru, poškodil virus srdce. Zároveň podle specialistů má nějakou formu kardiovaskulárního onemocnění přibližně polovina pacientů s těžkým průběhem nákazy. „Pokud se objeví laboratorní nebo klinické známky poškození srdce pacienta s covidem-19, je jeho prognóza velice neblahá,“ říká profesor Aleš Linhart. Česká kardiologická společnost doporučuje pacientům s jakýmkoli onemocněním srdce, aby nevysazovali zavedenou léčbu, byli v kontaktu se svým lékařem, a především aby se snažili infekce vyvarovat známými opatřeními. Pokud onemocní jedinec, který se s problémy se srdcem potýkal už před nakažením, může být koronavirus pro jeho organismu těžkým nepřítelem.

***

Dnes jsou již na trhu tlakoměry, které jsou vybaveny indikátory nepravidelné srdeční akce a dokážou odhalit Sinovel fibrilaci. Tlakoměr je takové schopen zaregistrovat arytmie. V případě Zjištění opakující se arytmie je třeba co nejdříve navštívit lékaře a arytmii (nejspíše fibrilace Sini) potvrdit a ověřuje použitím EKG.

Celý článek si Můžete přečíst v aktuálním čísle časopisu Moje zdraví, které KOUPIT stáncích. Předplatné pořídíte z pohodlí vašeho domova na www.ikiosek.cz/mojezdravi  nebe přes  predplatne.cnc@cpost.cz .

Autor: Markéta Ostřížková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.