Lékaři ji podezírali z anorexie. Dívka však trpěla ochrnutím žaludku. | Moje zdraví

Lékaři ji podezírali z anorexie. Dívka však trpěla ochrnutím žaludku.

27. března 2017 • 00:00

Když u Hannah Lofflerové před dvěma lety začaly trávicí potíže, nic nenasvědčovalo tomu, že se dívky život obrátí naruby. Lékaři se zprvu domnívali, že jde o zácpu, později dívku podezírali z poruch příjmu potravy.

První trávicí potíže zaznamenala Hannah Lefflerová před dvěma lety. Postupně se začaly zhoršovat, až tato mladá Britka z Little Suttonu zvracela až 60 krát denně. Lékaři ji dlouho podezírali z poruch příjmu potravy. Když tvrdila, že to tak není, nevěřili jí. Správnou diagnózu stanovili až po dlouhých měsících. Zněla – gastroparéza neboli ochrnutí žaludku.

„Obrátilo mi to život vzhůru nohama. Nemám vůbec na nic energii a neustále musím být v dosahu toalety. Nemůžu ani chodit do práce. Dřív jsem závodně plavala a běhala, teď mám potíže vyjít schody. Jsem úplně opačným člověkem, než jsem bývala před pár lety a zoufale chci svůj život zpátky,“ popsala v rozhovoru pro mojezdravi.cz Hannah.

Britka je nyní napojena na trubici, pomocí které přijímá živiny, a věří, že se jí povede sehnat peníze na operaci, která by ji vrátila zpět k normálnímu životu.

První nadměrné záchvaty zvracení se u ní objevily v dubnu 2015. Záhy začala být dehydrovaná, ztrácela na váze a trpěla bolestmi břicha. Vyhledala proto lékařskou pomoc, z nemocnice ji však druhý den propustili. Vzhledem k tomu, že problémy přetrvávaly, opakovaně se tam vracela. Přitom jí nejdřív bylo řečeno, že to je zácpa, pak menstruační bolesti a nakonec lékaři její matce sdělili, že dcera trpí poruchou příjmu potravy. Zdravotní sestra ji dokonce v noci hlídala, aby se ujistila, že si zvracení nevyvolává sama.

Zhubla 12 kilogramů, nosí dětské oblečení

Obrat nastal v červnu, kdy zkolabovala v domě svého přítele a záchranka ji opět odvezla do nemocnice. V následujících pěti měsících prošla řadou testů a vyšetření, které nakonec odhalily, že trpí gastroparézou.

 

Gastroparéza je porucha vyprazdňování žaludku, jídlo v něm zůstává nadměrně dlouhou dobu a nedokáže žaludek opustit běžnou cestou do střev. „Teď žiju s trubicí, která mi vede přes nos přímo do střev. Každodenně trpím nevolnostmi. Když mám špatný den, zvracím až šedesátkrát. Také musím brát minimálně 50 léků každý den. Od začátku nemoci jsem zhubla 12 kilogramů. Dřív jsem nosila oblečení velikosti 10 (odpovídá evropské velikosti 38), teď nosím věci pro deseti až jedenáctileté děti,“ popsala své utrpení našemu portálu.

Podle jejího konzultanta by byla řešením operace, při které by jí do těla byl zaveden gastrický stimulátor. Ten by do žaludku vysílal elektrické impulsy, čímž by ho přiměl k činnosti. Zákrok vyjde na 20 tisíc liber (necelých 620 tisíc korun), pojišťovna však žádost zamítla. Přátelé Hannah proto založili stránku www.youcaring.com/help_hannah, kde mohou lidé na operaci přispět.

 

 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.