Hubnutí a káva? Takhle kofein pomáhá snížit váhu, co dalšího ovlivní? | Moje zdraví

Hubnutí a káva? Takhle kofein pomáhá snížit váhu, co dalšího ovlivní?

Hubnutí a káva? Takhle kofein pomáhá snížit váhu, co dalšího ovlivní?
Kavárna • Autor: Pexels
6. března 2024 • 06:00

Ačkoli vědecké studie opakovaně potvrdily zdravotní přínosy kávy, řeči o nebezpečné závislosti na kofeinu neutichají. Není se čeho bát, pokud nepijete kávu na hektolitry a na lačný žaludek. Co všechno může káva v těle ovlivnit? 

Pokud i vy patříte mezi jedince, kteří by rádi s příchodem teplejších dnů odhodili nejen svršky oblečení, ale také pár kil ze své váhy, máme pro vás tipy, které zaručeně fungují!

Video se připravuje ...
Chybí vám motivace k hubnutí? Cvičte ve dvou!VIDEO 

Co je důležité?

Určitě vytrvat, naše tipy by neměly být jen chvilkovou záležitostí, měly by se stát způsobem životního stylu, který vám bude vyhovovat a dělat vám dobře. Stačí radu proměnit ve zvyk a zbytek půjde (skoro) sám.

Jezte, opravdu jezte!

Ke štíhlé postavě je třeba se projíst! Potřebujete minimálně snídani, oběd a večeři. Ještě lepší je, pokud máte i dopolední a odpolední svačinu. Případně i druhou večeři, pokud chodíte spát pozdě. Pravidelný příjem potravy udržuje metabolismus v chodu a to je velmi důležité pro spalování tuků. Samozřejmě že při pravidelném jídle nepotřebujete obrovské porce, kterým se naopak vyhněte. A někdy si můžete dovolit i zhřešit – dopřát si sladkost či mastnější maso. Člověk je všežravec, a pokud je od každého trochu, jeho organismus si s tím dokáže hravě poradit. Naopak čím více si něco odpíráme, tím více toho sníme v okamžiku, kdy si již nezvládneme odříkat.

Dodržujte pitný režim

V první řadě vodu. Z vodovodu nebo mineralizovanou, ideálně bez bublinek nebo jen s malým množstvím. Čím více bublin, tím kyselejší prostředí se vytváří, což neprospívá ani zubům, ani trávení. Naopak se vyhněte slazeným nápojům,  pro jejich velký obsah cukru. Ten je při udržování hmotnosti a kondice užitečný asi jako plavky Eskymákovi. Čaj a káva jsou vhodné nápoje. I kvůli kofeinu.

Proč vlastně kofein?

Ačkoli vědecké studie opakovaně potvrdily zdravotní přínosy kávy, řeči o nebezpečné závislosti na kofeinu neutichají. Není se čeho bát, pokud nepijete kávu na hektolitry a na lačný žaludek. Využijte naopak potenciál kofeinu na maximum, aby pomohl při odbourávání tuku. „Kofein se do kávy uvolňuje jako jedna z posledních látek, takže pokud si chcete dopřát pořádný kofeinový booster, dejte si místo malého espressa kávu, která se déle filtrovala, například lungo nebo zastudena filtrovanou kávu,“ doporučuje znalkyně kávy a baristka Monika Matúšová z pražírny Zlaté Zrnko. Kofein si sám od sebe s tukem neporadí, ale pomáhá udržovat metabolismus v chodu, což je pro neukládání a odbourávání lipidů důležité. Stimulační účinek kofeinu lze také využít při sportovní aktivitě. „Není náhoda, že si sportovci dávají před tréninkem zelený čaj nebo šálek kávy,“ říká M. Matúšová.

Nastartujte metabolismus svižnou chůzí

Dokud je kalorický příjem vyšší než výdej, procento tělesného tuku se jistě pohne, bohužel ale směrem nahoru. Abychom drželi příjem i výdej v rovnováze, je potřeba nejenom zdravě jíst, ale také se hýbat. Pohyb je pro naše tělo opravdu důležitý, ale ani s ním to nemusíme přehánět. Navíc, abychom skutečně pálili tuky, je potřeba si hlídat tepovou frekvenci. Důležitá je také pravidelnost. Taková procházka s vaším tělem udělá zázraky. Nevěříte?

Autor: Valentina Lebová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.