Jak zlepšit kvalitu svého života? | Moje zdraví

Jak zlepšit kvalitu svého života?

Jak zlepšit kvalitu svého života?
Autor: Andre Furtado, Pexels
13. května 2020 • 00:00
Prezentace klienta • 

Pokud někdy máte pocit, že byste od života chtěli víc, ale nevíte, kde začít, postupujte podle našich tipů. V článku se dočtete, proč je důležité mít vyvážený jídelníček, záliby i proč byste měli alespoň jednou týdně vyrazit na procházku.

Tip 1: Dejte si do pořádku finance

Peníze, jejich příjem a výdej jsou jedněmi z nejčastějších stresorů rodinného prostředí. Pokud máte problémy s finanční rovnováhou, zjistěte, za co utrácíte. Pište si účetní deníček, do kterého zaznamenávejte každý příjem i výdej. Určitě najdete něco, na čem by se dalo ušetřit – nejčastěji to bývají náklady za zábavu, jídlo a káva v restauracích nebo impulzivní nákupy. Pokud neodkladně potřebujete finance na opravdu důležitou věc a nemáte našetřeno, nabízí se bankovní půjčka. Tu si vždy berte jen s rozmyslem a na věci, které opravdu potřebujete a vydrží vám alespoň dvakrát déle, než je splatnost úvěru.

Tip 2: Myslete na své zdraví

Fyzické i duševní zdraví jsou spojené nádoby. Když máte problémy s fyzickým tělem, časem vás doženou i duševní stesky. Proto se snažte být co nejvíce fit. Jezte vyváženou stravu, snažte se vynechávat zbytečný cukr a pravidelně se hýbejte. Stačí krátká procházka několikrát týdně nebo jedna delší o víkendu. Alkohol si dopřejte jen zřídka a zkuste se zbavit i nezdravých zlozvyků. Budete mít ze sebe lepší pocit, bude se vám lépe dýchat a zlepšíte svou obranyschopnost proti nemocem.

Tip 3: Vnímejte přírodu a zkuste občas nemyslet

Během doporučovaných procházek nebo i jen cesty do práce zkuste vnímat přírodu. Pohled do zeleně je nejlepším pročištěním hlavy. Sledujte sezónní přírodní změny, zhluboka dýchejte a nechte myšlenky plynout. Vnímejte sebe sama jako součást přírody a věnujte si čas, kdy budete jen dýchat a nemyslet.

Tip 4: Vypínejte občas telefon

Zbavte se neustálého připojení a dostupnosti – ve chvíli, kdy můžete, vypněte telefon. Abyste se vyhnuli nepříjemnostem a panice, domluvte se předem s rodinou, že v určité dny (například o víkendu), u sebe nenosíte telefon. Offline mód vám pomůže se soustředit na život tady a teď, a ne na nejnovější posty na sociálních sítích.

Tip 5: Stále se učte něco nového

Je jedno, jestli si přečtete každý měsíc novou knížku nebo se přihlásíte na kurz španělských tanců. Najděte si koníček, který vás bude bavit, a budete se mu pravidelně věnovat. Budete si rozšiřovat okruhu zájmů, získáte sebejistotu v novém odvětví a poznáte nové lidi. Každá činnost je lepší než nicnedělání a depresivní prokrastinace.

Tip 6: Nenechávejte nic nedokončené

Snažte se všechny své pracovní i domácí projekty dotáhnout do konce. Odřený roh zdi, který máte už měsíc v plánu opravit, vás při každém míjení „chytí za oko“? Zpráva, kterou jste měli už odevzdat, se nenápadně krčí v koutě počítačové složky a stále se sama nezkontrolovala a neposlala? Dotáhněte všechny své projekty do cíle, než se pustíte do něčeho nového. Pomůže vám to v lepším soustředění na další práci, nebudete muset na nedodělky myslet a pomůžete růst své sebedůvěře. Pokud si nejste jistí, kde začít, všechny své projekty k dodělání si sepište a začněte od toho, který zvládnete vyřešit nejrychleji. S každým dalším finišem poroste i vaše radost z práce a spokojenost.

Určitě vás napadnou i další rady, které vám pomohly zlepšit kvalitu života. Podělte se o ně s ostatními čtenáři v komentářích níže.

 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.