Jak si zajistit příjemný důchod? Najděte vhodnou investici | Moje zdraví

Jak si zajistit příjemný důchod? Najděte vhodnou investici

Jak si zajistit příjemný důchod? Najděte vhodnou investici
Autor: CREDITAS s.r.o.
19. září 2022 • 00:00
Prezentace klienta • 

Na to, že ve stáří zbyde z důchodu ještě na cestování, dnes spoléhá opravdu jen málokterý optimista. Stát se o vás sice částečně postará, ale je třeba vzít odpovědnost za sebe samého do vlastních rukou. Jak si zajistit důstojný podzim života, abyste si mohli dopřát i nějaké radosti?

Dnešní třicátníci by se na důchod spoléhat neměli

Průměrný věk odchodu do důchodu je 65 let. Lidé jsou ekonomicky nejaktivnější od 25 do 55 let. Česká republika se v současnosti potýká s nedostatkem pracujících důchodců. Důchod za rok 2021 přitom podle údajů statistického úřadu činil v průměru 15 411 Kč. Dnešní třicátníci by se na důchodový systém spoléhat raději neměli. Buďte připravení a mějte našetřenou finanční rezervu na období stáří. Nikdy není pozdě začít.

Investice jsou z dlouhodobého hlediska nejlepším řešením

Nemá smysl mít odložené peníze na spořicím účtu nebo termínovaném vkladu. Ani na jednom z nich není příliš vysoký úrok, takže vám případný výnos v horizontu let maximálně pokryje inflaci. Oba jsou výhodné spíš z krátkodobějšího hlediska, třeba když si chcete na něco našetřit. Pokud uvažujete v delším horizontu a chcete peníze na stáří, pak dávají smysl především investice.

Koupě nemovitosti: Bezpečně uložené peníze

Další variantou, jak se zajistit na důchod, je investice do nemovitosti. Výhodou je, že případné splátky úvěru vám teoreticky může pokrýt nájem, který budete každý měsíc dostávat od svého nájemníka. Případný prodej je ale během na delší trať a spoustu starostí a času vás samozřejmě bude stát i komunikace s nájemníkem a případná údržba nemovitosti.

Zajímavou alternativou je investice do zlata, umění, alkoholu nebo známek

Někteří investoři vkládají finance do zlata, uměleckých předmětů nebo třeba do prémiového alkoholu. Do segmentu vína, umění a známek investují nejčastěji lidé ve věkové kategorii 36–44 let. Ze studie, která sledovala data v letech 1926–2020 v USA, vyplynulo, že právě umění, víno nebo známky si v dobách inflace dokážou udržet svou hodnotu.

Akcie jsou rizikovější a vyžadují hlubší znalosti

Pokud se chcete podílet na úspěchu firem, zaměřte se na nákup akcií. Tento způsob investice nabízí nejvyšší výnosnost. Ta je na druhou stranu spojená s vyšším rizikem, že o svoje peníze přijdete. Nejlepším řešením je pak kombinace investic, to znamená určitá diverzifikace investičního portfolia, kdy rozdělíte investice do více segmentů a tím snížíte riziko ztráty. Nejste-li si v tomto ohledu jisti v kramflecích, pak se obraťte na investičního bankéře v bance, který s vámi podrobně probere vaše cíle a pomůže vám sestavit investiční portfolio na míru vašim možnostem a očekáváním.

 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.