Cyklistika je nyní dostupná všem díky elektrokolům | Moje zdraví

Cyklistika je nyní dostupná všem díky elektrokolům

Cyklistika je nyní dostupná všem díky elektrokolům
Autor: Give.cz
23. června 2022 • 00:00
Prezentace klienta • 

Patříte k těm, kteří jako děti milovali jízdu na kole, ale s nástupem věku, povinností nebo různých zdravotních potíží postupně pouto s cyklistikou ztratili? Máme pro vás dobrou zprávu. Elektrokolo vám znovu otevře brány do tohoto světa plného zábavy a pohybu, který vás díky skvělé technologii moderní doby pohltí a zbaví jízdu nepříjemné dřiny spojené se šlapáním do kopců, která by vás od ní mohla odrazovat.

Jak funguje elektrokolo?

Existuje mnoho mýtů spojených s elektrokoly a jedním z těch nejrozšířenějších je, že na elektrokole nemusíte šlapat. To by ovšem znamenalo, že elektrokolo je jakýsi moped, a to určitě není pravda. Elektrokolo byste na první pohled nemuseli ani rozeznat od klasického jízdního kola. Je ovšem obohaceno o dva elementy, které z něj dělají absolutní hit posledních let, kterému propadá stále více lidí po celém světě. Jde o elektropohon a baterii, které společně tvoří bezkonkurenční balíček na poli cyklistiky. Díky nim a speciálnímu snímači vašeho šlapání je postaráno o to, aby vaše jízda byla plynulá, bez zbytečných kapek potu, a především plná zábavy a endorfinů. Na elektrokole tedy pořád musíte šlapat, nicméně intenzita asistence při šlapání je volitelná a je proto zcela na vašem úsudku, jak moc necháte kolo pracovat za vás. Díky tomu se elektrokolo může stát vaším pomocníkem na cestě za lepší fyzičkou nebo společníkem při objevování krás přírody ať už u nás nebo u našich zahraničních sousedů. Výpomoc má většinou tři až pět úrovní a dá se také zcela vypnout. Aby se na elektrokolo nahlíželo stále jako na bicykl, je rychlost při asistenci omezena na 25 km/h což znamená, že jakmile dosáhnete této rychlosti, asistence se automaticky vypne.

Od dětí až po seniory

Oblíbenost elektrokol stoupá napříč všemi věkovými kategoriemi a je to především proto, že elektrokolo vám dodá sebevědomí, umožní vám s grácií zdolat úseky, kterým byste se dříve obloukem vyhnuli, a z jízdy udělá činnost, kterou si absolutně zamilujete a ke které se budete chtít vracet, ať už je vaším cílem dostat se do formy, vést aktivnější životní styl, napumpovat do žil adrenalin nebo si pouze užívat pohybu a čerstvého vzduchu. Je také naprosto ideální volbou pro všechny, které dlouhodobě trápí zdravotní potíže, protože nezatěžuje kolena, klouby, a naopak prospívá lepšímu fungování srdce a zlepšuje kardiovaskulární kondici.

Autor: Give.cz

Dojezdová vzdálenost a co když se baterie vybije?

Dojezdovou vzdáleností se rozumí vzdálenost, kterou elektrokolo ujede na jedno nabití baterie. Ta se u jednotlivých typů elektrokol liší v závislosti na síle motoru a kapacitě samotné baterie, ale pohybuje se většinou od 130 km do 200 km u vybraných modelů. Dojezdová vzdálenost je nicméně spíše orientační údaj, vzhledem k tomu, že je ovlivněna hned několika vnějšími faktory, z nichž některé nelze ani ovlivnit. Na to, jak daleko na svém elektrokole dojedete budou mít vliv například aktuální povětrnostní podmínky, váha cyklisty nebo například povaha terénu. Mezi faktory, které ovlivnit můžete se potom řadí styl jízdy (její plynulost a intenzita šlapání), míra zvolené asistence při šlapání, četnost rozjezdů nebo technický stav elektrokola jako třeba nahuštění plášťů a jejich dobře zvolený typ na daný terén. V případě, že se během jízdy baterie elektrokola vybije, můžete samozřejmě pokračovat v jízdě dál. Pohon vám jen nebude moci při šlapáním vypomáhat. Velkou výhodou nicméně je, že nabíječka baterie je skladná, vejde se vám bez problému do batohu a dnes vás nechají ji nabít skoro kdekoliv, kde mají elektrickou zásuvku. Stačí tedy zastavit na občerstvení a dobít baterky sobě i svému kolu, ať se můžete opět vydat vstříc zábavě a poznání.

 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.