To nejlepší na trhu v oblasti saunových kamen | Moje zdraví

To nejlepší na trhu v oblasti saunových kamen

To nejlepší na trhu v oblasti saunových kamen
Autor: Horavia - Finská sauna
17. června 2022 • 00:00
Prezentace klienta • 

Obliba saunování v domácím prostředí roste. Stojí za ní nejenom jeho pozitivní účinky na zdraví. Obzvláště pokud po saunové kúře následuje adekvátní odpočinek.

Na domácích saunách si majitelé nejvíce cení jejich dostupnosti. Saunovat se mohou v podstatě kdykoliv. Ráno po probuzení i večer před spaním. Aniž by byli nuceni kamkoliv cestovat, což oceňují především po sauně, kdy mívají myšlenky na spoustu věcí, ale cestování v prostředcích MHD a pomalé popojíždění v kolonách v osobním automobilu mezi ně rozhodně nepatří. Jakou saunu ale zvolit? Finskou, nebo infrasaunu? A co kamna do sauny? Pořídit si elektrická saunová kamna, či spíše ta na dřevo? A jaké značky? Harvia, Sentiotec, nebo EOS? Otázek, které si před investicí do vlastní domácí sauny pokládáte, zřejmě nebude málo. Alespoň na některé vám proto odpovíme.

Zdravotní benefity sauny

Jedno je jisté – saunování je zdravé. Tělo zbavuje toxických látek, posiluje imunitní systém, napomáhá regeneraci po sportovních výkonech, hubnutí, prospívá vlasům, pleti i kardiovaskulárnímu systému. K tomu uvolňuje, uklidňuje a navozuje dobrou náladu. Investici do domácí sauny zkrátka lze jednoznačně doporučit.

Jakou saunu zvolit?

Na trhu se setkáte s různými druhy saun, ať již se jedná o klasickou finskou saunu, parní saunu, či infrasaunu. Do domácího prostředí se nejvíce hodí finská sauna a infrasauna. Rozdíly mezi těmito druhy saun jsou především ve zdroji tepla a s ním související maximální teplotě, kterou je možné v dané sauně dosáhnout. Zatímco ve finské sauně se jedná o zhruba 90 °C, v infrasauně je tato teplota o třicet stupňů nižší. Proto si v infrasauně mohou užívat i ti, kterým je jinak ze zdravotních důvodů pobyt v extrémně vyhřátých prostorech zapovězené, jako jsou například kardiaci.

Vybíráme saunová kamna

Jednou z nejdůležitějších komponent finské sauny jsou saunová kamna. Ta mohou být buď elektrická, nebo na dřevo. Oba typy zdroje topení do sauny mají své přednosti i nedostatky, s nimiž vás rádi seznámíme.

Elektrická saunová kamna

Sháníte-li kamna do sauny nenáročná na obsluhu, zřejmě pro vás budou vhodná saunová kamna elektrická, která jednoduše připojíte do sítě, zapnete a poté, co se vyhřejí na požadovanou teplotu, se můžete začít saunovat. Elektrická saunová kamna s regulací navíc umožňují kontrolu nejen nad teplotou, ale také dobou jejich vypnutí, zapnutí a osvětlením. Zkrátka si jich téměř vůbec nemusíte všímat. Ke svému provozu ale vyžadují elektrickou síť, což v některých případech znemožňuje jejich instalaci ve venkovních prostorách.

Autor: Horavia - Finská sauna

Druhy elektrických kamen

Co se ovládání týče, elektrická saunová kamna se vyrábějí ve dvou variantách - s ovládáním externím a na plášti. Zatímco kamna ovládaná na plášti disponují termostatem umístěným přímo na topidle, ta regulovaná externě je možno ovládat na dálku. Pokud rádi ve finské sauně zvyšujete vlhkost poléváním lávových kamenů, doporučujeme vaší pozornosti kamna s výparníkem.

Saunová kamna na dřevo

Pro venkovní sauny jsou vhodnější saunová kamna na dřevo. Nejenže se obejdou bez elektřiny, ale prostor sauny vyhřejí rychleji a za kratší dobu. Neopakovatelná je také atmosféra, kterou v sauně dokážou vytvořit hořící plameny. V tomto ohledu jim elektrická kamna do sauny konkurovat nemohou. Za to se ale neobejdete bez palivového dřeva a nezbytné očistě kamen po saunování. Zkrátka z nich budete muset vynášet popel.

Autor: Horavia - Finská sauna

Druhy saunových kamen na dřevo

Saunová kamna na dřevo se dále dělí na kamna s přikládáním v sauně a s přikládáním mimo saunu. Jde-li vám primárně o autentický zážitek z plamenů, zřejmě zvolíte kamna s přikládáním v sauně. Ale také počítejte s mírným znečištěním interiéru sauny způsobeným očistou popelníku. Zárukou čisté sauny v tomto ohledu jsou kamna s přikládáním mimo saunu.

Zaměřeno na značky

Kvalitní kamna do finské sauny najdete v portfoliích značek Harvia, Sentiotec a EOS. Prvotřídní kamna z nerezové oceli, to jsou saunová kamna Harvia disponující mimořádně efektivním systémem cirkulace vzduchu. Toužíte-li po opravdu rychlém vytopení sauny, kamna Harvia rozhodně budou správnou volbou.

Špatnou volbou ale nebudou ani kamna Sentiotec (tato značka je divizí značky Harvia). Tradičním výrobcem saunových topidel je také německá renomovaná značka EOS. Jak po estetické, tak i funkční stránce splňují kamna EOS požadavky těch nejnáročnějších zákazníků. Jsou spolehlivé, kvalitní a bezporuchové. Zkrátka takové, jaké by měly být.

Co říci na závěr? Snad jen to, že na vytápění do sauny se nevyplácí šetřit. Jedině kvalitní topidlo je zárukou, že vám vaše sauna bude dlouho a dobře sloužit.

 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.