Holit, nebo neholit intimní partie? Dejte si pozor na zdraví vaší vaginy! | Moje zdraví

Holit, nebo neholit intimní partie? Dejte si pozor na zdraví vaší vaginy!

Holit, nebo neholit intimní partie? Dejte si pozor na zdraví vaší vaginy!
Může holení intimních partií poškodit zdraví? • Autor: istock.cz
5. března 2024 • 06:00

I ochlupení v okolí pohlavních orgánů je něco, co podléhá trendům. Chloupků se zbavujeme buď úplně, nebo jim ponecháváme minimum prostoru. Je to správné, nejsou ale také k něčemu dobré?

Když nám chloupky tak úporně rostou, asi také mají plnit nějakou funkci. Sepsali jsme pár nejpádnějších důvodů, proč nám je příroda nadělila.

Ochranný „polštář“

O svém ochlupení v intimních partiích musíte podle některých lékařů přemýšlet jako o jakémsi ochranném „polštáři“. Pomáhá totiž odrazit bakterie a nežádoucí patogeny od vstupu do vaginální oblasti. Díky tomu je u vás pak mnohem menší šance propuknutí například kvasinkové infekce. I přesto si ani odborníci nejsou zcela jisti, proč toto ochlupení existuje. Podle některých prý udržuje naše pohlavní orgány teplé a je také jakousi poduškou při sexu a dalších aktivitách, které vyvíjejí tlak na vaginu.

Feromony přilákají partnera

Je tu ale i jeden důvod, který jsme zdědili po našich předcích. Ochlupení zachycuje také feromony, což jsou sexuální pachy tvořené tělními chemikáliemi, které lákají partnera. Takže zapomeňte na parfémy a nechte si narůst chlupy – samozřejmě žertujeme, ale přece jen berte tento poznatek i trochu seriózně.

Co je na hlavě, je i dole?

Chloupky narostou v průměru o 0,5 milimetru denně. Tempo růstu se ale mění v souvislosti s věkem a hormonálními hladinami. Přibrzdit ho mohou i některá onemocnění a léky. Faktem také je, že barva vašich vlasů a chloupků v intimních místech může být rozdílná. Stává se to díky nepatrným rozdílům v množství melaninu, který jim dodává barvu.

Bariéra proti bakteriím

Více než 83 procent žen v USA si chloupky kolem pochvy vyholuje. Vyplývá to z průzkumu zveřejněného v časopise JAMA Dermatology. Z nich 60 % pak tvrdí, že to dělají hlavně z hygienických důvodů. Podle dalších studií prý ale vůbec nezáleží na tom, zda se holíme, či nikoli. Důležité je udržet intimní místa suchá a bez potu. Když ale chloupky odstraníte, zmizí i účinná bariéra proti bakteriím.

Rizika voskování a holení

Depilace voskem má v porovnání s holením samozřejmě mnohem lepší účinek. Ale pokožku si jím celkem hodně podráždíme. To vede k infekci a tvorbě červených pupínků, které se mohou vyvinout v abscesy. Kůže v intimních místech je obzvláště citlivá. Pokud dáváte přednost holení, vždy se ujistěte, že máte žiletku pořádně umytou a dezinfikovanou. I v tomto případě může totiž dojít k podráždění pokožky a folikulů – tedy míst, odkud chlupy vyrůstají.

Děláme to kvůli sexu?

Jeden průzkum, zveřejněný v americkém časopise Journal of Men‘s Health, odhalil, že více než 55 % žen se „tam dole“ holí kvůli sexu. Tři čtvrtiny mužů ve věku od 25 do 34 let říkají totéž. Průzkum publikovaný v časopise Journal of Sexual Medicine zase odhalil, že 21 % žen se domnívá, že se to líbí jejich partnerovi a 60 % mužů přiznává, že dávají přednost partnerkám, které jsou „vyholené“.

Autor: Daniel Mareš
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.