Krejčíková a další. Které hvězdy nosí menstruační kalhotky a co na to lékař? | Moje zdraví

Krejčíková a další. Které hvězdy nosí menstruační kalhotky a co na to lékař?

13. května 2021 • 06:00

Hygienické pomůcky pro ženy, které zahrnují především vložky, tampony a menstruační kalíšky, nově rozšířily i speciální menstruační kalhotky. Vizuálně je od těch klasických skoro nepoznáte a přitom díky speciální savé vrstvě mohou i zcela nahradit jiné typy pomůcek. Obliba menstruačních kalhotek i v Česku pomalu roste, dokonce už si je oblíbily i některé známé osobnosti.

 Aktuálně propaguje menstruační kalhotky i řada celebrit, zejména z řad mladých žen. Jednou z nich je i herečka Aneta Krejčíková (30), která menstruační kalhotky pravidelně chválí mimo jiné i na svém instagramovém profilu, kde šíří osvětu ohledně alternativních hygienických pomůcek i mezi další ženy. Podobné oslavné příspěvky na téma menstruačních kalhotek pak najdete třeba i na profilech zpěvačky Tamary Klusové (33) nebo herečky Michaely Maurerové (41).

Video se připravuje ...
Menstruační bolesti a PMS, jak se projevují a co proti nim platí?VIDEO 

Přesto ohledně jejich používání stále panuje řada pochybností. Jak to tedy s menstruačními kalhotkami doopravdy je?

Jak vypadají menstruační kalhotky

Menstruační kalhotky se vzhledově neliší od těch klasických. Seženete je dnes už i v různých barvách či motivech a stejně tak i střizích či provedeních – například i s vyvýšeným pasem, krajkou a podobně. Společná všem modelům je ale vždy speciální nepropustná a savá vrstva, která pojme u těch nejúčinnějších modelů určených pro noční nošení dokonce až 50 ml tekutiny. To je u některých žen objem veškeré krve, kterou ztratí za celý menstruační cyklus (průměr je 50 až 80 ml za jednu menstruaci).

Typy menstruačních kalhotek

Menstruační kalhotky se z funkčního hlediska liší zejména savostí, která je různá u jednotlivých značek, ale dnes už i u jednotlivých typů v rámci jedné značky. Pokud značka nabízí více variant, pak jsou to obvykle kalhotky pro mírné krvácení, střední a silné. Kalhotky určené pro mírnou menstruaci pojmou bez prosáknutí hravě 10 ml. Kalhotky určené pro středně silnou menstruaci mají savost průměrně okolo 20 ml a ty určené pro silnou menstruaci pak pojmou i 40 až 50 ml.

Jak se menstruační kalhotky používají

Menstruační kalhotky nevyžadují žádnou speciální manipulaci, prostě si je natáhnete jako jakékoliv jiné. Pokud máte kalhotky se savou vrstvou, pak spolu s nimi už nepoužíváte žádné další hygienické pomůcky, kalhotky je plně nahradí. Použít je můžete jak přes den, tak i v noci, standardně po dobu osmi až dvanácti hodin. Poté je potřeba kalhotky přeprat ve studené vodě s mýdlem, případně vyprat v pračce maximálně na 40 stupňů. Nízkou teplotu je přitom skutečně nutné dodržet. V opačném případě by se totiž krev srazila ve tkanině.

Výhody a nevýhody menstruačních kalhotek

Hlavní výhodou menstruačních kalhotek je jejich pohodlnost a přirozenost, díky čemuž si je oblíbí zejména mladé dívky. Na rozdíl od vložek o nich téměř nevíte, na rozdíl od tamponů a kalíšků nevyžadují žádné složitější zavádění. Navíc pro okolí nejsou nijak rozpoznatelné, takže se nemusíte ostýchat převlékat například ve fitness centru nebo na pracovišti. Posledním kladem je potom i fakt, že vždy drží na místě, a tak nehrozí nechtěné shrnutí nebo posunutí. Nevýhodou ale je, že při výměně kalhotek na rozdíl od vložek nebo tamponů musíte sundat celé kalhotky, a navíc je někde uchovat pro budoucí vyprání, takže výměna není tolik diskrétní. Na druhou stranu, menstruační kalhotky jsou ekologické (textil lze jednoduše recyklovat) a z dlouhodobého hlediska i velmi ekonomické (jednou zakoupené kalhotky lze používat i několik let opakovaně).

A co říkají na menstruační kalhotky odborníci?

„Při normální hygieně a řádném měnění není proti používání menstruačních kalhotek odborných námitek. Nedoporučoval bych je jen zpočátku šestinedělí, například první týden po porodu. Později se naopak mohou stát při řádném vyměňování a dobré hygieně vítaným pomocníkem,“ míní MUDr. Jiří Labounek, lékař gynekologického oddělení Nemocnice AGEL Šternberk.

Video se připravuje ...
Šest nejčastějších příčin, proč se nedostavila menstruaceVIDEO 

Autor: Lucie Drahošová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.