Dobrovolné ničení zdraví: Ještě cigaretku? | Moje zdraví

Dobrovolné ničení zdraví: Ještě cigaretku?

Dobrovolné ničení zdraví: Ještě cigaretku?
Kouření může způsobit rakovinu, ale i infarkt. • Autor: istockphoto.com
10. října 2016 • 14:59

Surově a bez nadsázky je třeba říci, že kouření má špatný vliv na všechny orgány našeho těla. Notoricky známá věta, že „kouření škodí zdraví“, je opravdu na místě. 

S každou vykouřenou cigaretou jste blíže k překročení rizikové zóny, kdy se u vás může rozvinout nádorové onemocnění (a to nejen plic), a pokud se váš cholesterol přehoupl přes bezpečné hladiny, máte hypertenzi nebo diabetes, vaše cévy a srdce vystavujete nejtěžším zkouškám. Aktivní kuřáci také nemají nouzi o chronické bronchitidy. 

Jste kuřačka a o svém těhotenství se dozvíte až po několika týdnech od početí. Máte si dělat starosti s tím, zda škodlivé látky z cigaret nepoškodily plod? Co na to říkají odborníci? „Největší bezprostřední vliv kouření na plod je ve zhoršení jeho prospívání. Tím jak se prostřednictvím nikotinu nepříznivým způsobem mění průtoky krve v placentě, zhoršuje se vyživování plodu,“ říká dětský lékař a endokrinolog MUDr. Martin Gregora z Nemocnice Strakonice. „Matkám kuřačkám se často rodí děti s nízkou porodní hmotností nebo děti, které jsou malé vzhledem ke gestačnímu stáří (týdnu těhotenství).“ Kouření jde u některých těhotných ruku v ruce s abúzem alkoholu. Tím se negativní vliv návykových látek na plod potencuje. Výsledkem může být předčasný porod nebo porod postiženého dítěte. „Nezapomínejme také na to, že kouření matky zvyšuje riziko předčasného odloučení placenty či dalších patologií,“ uzavírá lékař. 

* Kouření snižuje kvalitu spermií, zhoršuje prospívání plodu v děloze a po porodu působí jako jeden ze spouštěcích faktorů pro rozvoj astmatu. 

*Obecně mezi nejčastější problémy rodiček kuřaček patří předčasný porod, malá porodní váha narozeného dítěte či vyšší riziko syndromu náhlého úmrtí novorozence.

„Jedním z hlavních důvodů, proč Ministerstvo zdravotnictví ČR navrhuje opatření v podobě zákazu kouření ve všech uzavřených prostorách restaurací, je ochrana nekuřáků před škodlivými účinky pasivního kouření,“ říká náměstek ministra zdravotnictví pro zdravotní péči MUDr. Ferdinand Polák. Mladí lidé kouří více a začínají kouřit dříve. „V tuto chvíli podíl kuřáků, kteří začali kouřit před 15. rokem věku, stoupl od roku 1997 o 60 procent!“ upozorňuje doktor Polák. 

* Čtvrtina případů rakoviny žaludku, tlustého střeva či konečníku není způsobena jídlem a obezitou, ale právě kouřením; stejně tak 45 % případů rakoviny močových cest a dvě třetiny rakovin ledvinné pánvičky a močového měchýře. 

* 50 % případů infarktů před 50. rokem a 45 % srdečních selhání před dosažením 45 let věku je zapříčiněno kouřením. 

Pokud elektronické cigarety, tak je třeba rozlišit elektronické cigarety, které nikotin obsahují, a ty, které nikoli. Ty s obsahem nikotinu vlastní závislost na droze neřeší. Z hlediska celospolečenského jsou problematické i elektronické cigarety bez obsahu nikotinu. Tím, že napodobují klasickou cigaretu a manipulaci s ní, jejich užívání propaguje kouření. 

2 otázky pro MUDr. Kateřinu Píseckou z Centra individuální péče při VFN v Praze (www.individualnipece.cz) 

Kuřáci vodních dýmek tvrdí, že jde o bezpečnější a zdravější způsob kouření. Je to pravda? 
To je velký omyl. Kouření vodní dýmky je minimálně stejně nebezpečné jako kouření cigaret. Zde probíhá spalování tabáku při velmi nízké teplotě, čímž se tvoří více dehtu a oxidu uhelnatého. Jedna „seance“ se vyrovná vykouření dvaceti cigaret! 

Pacient chce přestat kouřit i bez medikamentů – má nějakou naději? 
Samozřejmě. V první řadě je potřeba si uvědomit, proč chce přestat kouřit. Stanoví si „den D“, kdy s kouřením přestane. Vymyslí si náhradní činnost k situacím, ve kterých kouří (například při chuti na cigaretu vypít sklenici nápoje, jít si zaběhat…), odstraní ze svého okolí předměty související s kouřením a stanoví si odměnu za úspěch. Je však potřeba si uvědomit, že se většinou jedná o skutečnou závislost. Neúspěšné pokusy nelze opakovat dokola, lepší je vyhledat odbornou pomoc například v Centru léčby závislosti na tabáku. Mějte na paměti, že přestat kouřit má smysl ve kterémkoli věku.

 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.