Díky moderním pomůckám nemusí stomici zůstávat doma | Moje zdraví

Díky moderním pomůckám nemusí stomici zůstávat doma

Díky moderním pomůckám nemusí stomici zůstávat doma
Autor: Coloplast Czech s.r.o.
15. ledna 2024 • 00:00
Prezentace klienta • 

Stomie – vývod ze střeva, močového měchýře nebo také z jiného dutého orgánu není snadné téma.  I přesto, že je to závažný zásah do tělesné integrity člověka, jedná se o život zachraňující výkon. Nejčastěji se jím řeší zánětlivá onemocnění střev, onkologická onemocnění nebo zranění. 

Stomie není nemoc, ale je to výsledek zákroku (stomické operace), který léčí prvotní onemocnění. Člověk mající stomii tak není pacient, ale říká se mu stomik. Takových lidí je v naší republice přibližně 14–16 tisíc, podrobné statistiky o jejich počtu se ale nevedou. Mezi stomiky jsou zastoupeny všechny věkové kategorie, od miminek přes mladé lidi až po seniory.

Stomie může být vyvedena po přechodnou dobu, hovoříme pak o dočasné stomii, nebo trvalá, která se vytvoří v případě, kdy funkčnost postiženého orgánu nelze obnovit.

Existuje několik základních druhů stomií. Více než dvě třetiny tvoří kolostomie, což je vývod tlustého střeva, přibližně pětina připadá na ileostomie, vývod tenkého střeva, a urostomie, vývod z močových cest. Těch je nejméně, pouze jednotky procent. Pomocí stomie se z postiženého orgánu odvádí výměšky (stolice, moč nebo jiný sekret).

Samolepicí plastové sáčky znamenaly pro stomiky obrovský pokrok

Jedničkou na trhu mezi výrobci stomických pomůcek celosvětově i u nás je společnost Coloplast, založená v roce 1954 v Dánsku. Její název tvoří složenina dvou slov colon (latinský výraz pro tlusté střevo) a plast, což upomíná na to, že byla první na světě, která použila pro jímání výměšků ze stomie samolepicí plastový sáček.

A jak k tomu došlo?

Thora Sørensenová byla úplně obyčejná stomička, jejíž život se po stomické operaci výrazně zhoršil. Byla připoutána k domovu a netroufala si chodit ven, aby se jí na veřejnosti nestala nepříjemná nehoda. Naštěstí však měla starostlivého sourozence. Elise Sørensenová pracovala jako zdravotní sestra a neradostná životní situace Thory jí dělala velké starosti. Vlastnoručně pro ni vytvořila igelitový sáček se samolepicí podložkou, která se dala přilepit na břicho. Sáček nepodtékal, držel na svém místě a dal Thoře příležitost vrátit se k normálnímu životu. 

K návratu do života pomůže výběr vhodných stomických pomůcek

Dnes je situace úplně jiná. Coloplast nabízí moderní stomické pomůcky řady SenSura® Mio pro všechny stomiky bez ohledu na typ stomie nebo tělesné tvary.

Z hlediska konstrukce mohou být sáčky uzavřené pro pevnou nebo výpustné pro řídkou stolici. Pro urostomiky se dodávají urostomické sáčky s ventilem na vypouštění moči. Všechny tyto typy se vyrábějí v jednodílném nebo dvoudílném provedení. Jednodílné pomůcky tvoří lepicí podložka pevně připojená k sáčku. Při výměně se odlepuje celý komplet. Dvoudílné pomůcky tvoří oddělený sáček a lepicí podložka. Ta zůstává na svém místě po delší dobu a vyměňuje se pouze sáček. Podle tvaru těla se používají různé tvary podložek. Pro ploché břicho jsou vhodné ploché podložky, pro vypouklé okolí se hodí tzv. konkávní podložka ve tvaru hvězdy, která dobře obepne stomii v kýle, bouli nebo na větším břiše. Pro stomii pod povrchem kůže jsou naopak vhodné konvexní podložky, které vytlačí ústí stomie nad její úroveň.

Kromě samotných pomůcek vyrábí Coloplast pod značkou Brava® také stomické příslušenství. To slouží k péči o peristomální kůži (kůži v okolí stomie), odlepování adhesivních materiálů, utěsnění stomie, aby pomůcka nepodtékala, nebo k boji se zápachem.

Celosvětově je Coloplast jedničkou ve výrobě stomických pomůcek s tržním podílem 35–40 %. Jedním z předních výrobců je v oblasti pomůcek pro urologické a inkontinentní pacienty. Kromě toho se zabývá produkcí výrobků pro péči o kůži a hojení ran vlhkou cestou, pomůcek pro dýchání a hlas a pomůcek pro intervenční urologii. Na český trh dodává kromě stomických sáčků a podložek a stomického příslušenství také urinální katétry SpeediCath a pomůcky pro pomoc s mužskou inkontinencí.

Pomůcky řady SenSura® Mio a stomické příslušenství Brava jsou zdravotnické prostředky. Před použitím se poraďte s odborníkem, čtěte pečlivě  návod k použití a informace o bezpečném používání.  

Sterilní močové katétry pro intermitentní použití SpeediCath® jsou zdravotnické prostředky. Čtěte pečlivě návod k použití a informace o bezpečném používání.

Autor: Coloplast Czech s.r.o.

 

 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.