Pět jógových pozic pro zlepšení nálady | Moje zdraví

Pět jógových pozic pro zlepšení nálady

Pět jógových pozic pro zlepšení nálady
Autor: istock.com
22. října 2020 • 06:00

Jóga dokáže nejen protáhnout tělo a zklidnit mysl. Dokáže také uvolnit stres a zvednou náladu. Cítíte úzkost, nemůžete se zbavit neodbytných myšlenek nebo jste smutní? Zkuste následující pozice. Můžete si na chvíli lehnout do jedné z nich a soustředit se na svůj dech, nebo je zkusit všechny za sebou.

Když cítíte úzkost

Poloha mrtvoly

Autor: istock.com

Začněte tím, že si lehnete na podložku do takzvané polohy mrtvoly. Na zádech, ruce a nohy mírně od těla. Zavřete oči a uvědomte si, že jste tady a teď. Klidně dýchejte a svůj dech pomalu prodlužujte. „Tato pozice je sice nejjednodušší na provedení, ale nejtěžší pro mysl, aby nebloudila,“ říká Tania Ami, lektorka jógy pro Doyouyoga. Vydržte přibližně pět minut a zkuste myslet jen na svůj dech. Pokud zjistíte, že myslíte na něco jiného, je to v pořádku. Myšlenky bloudí každému. Vy je nechte jen odejít a vraťte se v mysli zase ke cvičení.

Když jste nešťastní

Poloha šťastného dítěte

Autor: Istock.com

Šťastné dítě vám pomůže zmírnit napětí v dolní části zad a v mysli. Zvedněte nohy, pokrčte kolena k hrudníku,  chyťte se po stranách nohou, roztáhněte kolena od sebe a nechte nohy i ruce působit svou vahou směrem k zemi. Můžete se jemně pohybovat ze strany na stranu nebo dopředu a dozadu, čímž si provedete malou masáž zad. Při této póze se usmívejte a pomalu dýchejte. Vydržte 10 - 15 dechů.

Když jste v depresi

Pes s hlavou dolů

Autor: iStock.com

Klekněte si na všechny čtyři. S hlubokým výdechem zvedněte kolena z podlahy, zvedněte boky co nejvýše a tlačte je dozadu. Snažte se propnout nohy a nechat chodidla na zemi. Hlava je mezi pažemi obličejem dolů. Zhluboka dýchejte a mírně se kolébejte dopředu a dozadu. Poté dejte kolena na zem, sedněte si na paty, předkloňte se s nataženýma rukama. To je pozice dítěte, ve které si odpočinete.

Když jste smutní

Poloha dítěte

Autor: iStock.com
Ujistěte se, že máte dostatečně silnou podložku (nebo použijte přikrývku), aby vás nebolela kolena. Měli byste se cítit pohodlně. Klekněte na kolena, nohy můžete mít u sebe nebo koleny od sebe a patami u sebe. Natáhněte ruce nahoru a předkloňte se dopředu, jak jen můžete. Pomalu se dostaňte rukama až na podložku a uvolněte hlavu, paže, krk, ramena, záda a samozřejmě své myšlenky. Zavřete oči a dýchejte. Při každém výdechu myslete na uvolnění svalů. Vydržte alespoň pět minut.  

https://www.zeny.cz/lifestyle/10-zpusobu-jak-si-rychle-zlepsit-naladu-6691.html

Když váš trápí neodbytné myšlenky

Pozice s nohama nahoře

Autor: istock.com

Lehněte si na záda a zvedněte nohy. Můžete to zvládnout i bez opory. Uvolněte ruce podél těla s dlaněmi nahoru. Zavřete oči a opět dýchejte. Tato pozice pomáhá uvolňovat napětí v těle, přepínat nervový systém na odpočinek a zklidňovat nadměrně aktivní mysl. Myslete jen na svůj dech a pomalu ho prodlužujte. Můžete počítat: nádech na pět, výdech na pět. Pokud je těžké přitisknout záda k podlaze, použijte podpěru pod boky. Vydržte tak dlouho, jak vám to bude příjemné.

Autor: Pavla Skurovcová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.