Inspirace na snídaně a zdravé mlsání s Tesco | Moje zdraví

Inspirace na snídaně a zdravé mlsání s Tesco

Inspirace na snídaně a zdravé mlsání s Tesco
Autor: Frepik.com rawpixel.com
28. února 2022 • 00:00
Prezentace klienta • 

Podle dat z průzkumu, které pro řetězce Tesco a Žabka zpracovala společnost Ipsos, snídá pravidelně skoro 70 % Čechů. Bohužel si skoro 80 % Čechů dává k snídani pečivo s uzeninou. Připravili jsme pro vás jednoduché a zdravé recepty na snídani s výrobky, které seženete v supermarketu Tesco.

Recepty na zdravé snídaně nejsou složité

Neošizujte své tělo hned po ránu. Zdravá snídaně aktivuje metabolismus a nastartuje vás na celý den. Vyhraďte si ráno na první jídlo dne čas, nesnídejte v poklusu během cesty do práce. Z čeho by se měla skládat vyvážená snídaně? Bílkoviny, tuky a cukry v těch nejstravitelnějších formách:

  • Komplexní sacharidy najdete v celozrnném pečivu nebo v ovesných vločkách.
  • Bílkoviny by měly být základním stavebním kamenem každého jídla. Na snídani si asi hovězí steak nedáte, vyzkoušejte proto neslazený bílý jogurt, sýr (cottage nebo mozzarellu), vajíčka.
  • Nebojte se tuků! Výrobky bohaté na bílkoviny přirozeně obsahují i tuky. Pokud máte rádi sladké snídaně v podobě ovesných kaší, přidejte k nim pár oříšků a nebo vyzkoušejte oříšková másla.
  • Nezapomeňte na ovoce a zeleninu. Jablka, banány a nejrůznější bobule dosladí bílý jogurt. K celozrnnému pečivu si zase nakrájejte rajčata, okurky nebo papriky.

Sladká snídaně: Když vás ráno honí mlsná

Ovesná kaše je skvělá v tom, že si ji můžete připravit na tisíc způsobů a pokaždé bude jiná. Vyzkoušejte ovesnou kaši přes noc:

Do misky nasypte 40 g ovesných vloček, přidejte lžičku chia semínek a zalejte zhruba 250 ml mléka. Misku nechte přes noc odpočinout v lednici. Ráno přidejte oblíbené ovoce, oříšky nebo ořechové máslo a je hotovo. Nestíháte si snídani sníst doma? Místo do misky si kaši připravte do skleničky a snídejte až v práci.

Vyzkoušejte křupavé domácí müsli

Autor: Freepik.com pvproductions

Základem müsli jsou vločky. Nebojte se experimentovat! Kromě klasických ovesných vloček vyzkoušejte také amarantové vločky nebo jáhlové vločky. Tesco tip: Připravte si müsli z několika druhů vloček najednou.

Recept na ořechové müsli s čokoládou:

  • 500 g oblíbených vloček
  • 250 g oříšků (Připravte si směs z oblíbených oříšků a semínek – nasekané mandle, kousky vlašských ořechů, nezapomeňte na slunečnicová a dýňová semínka.)
  • 100 g hořké čokolády
  • 1 lžička mleté skořice
  • 100 g oleje (kokosový olej, lněný olej, slunečnicový olej)
  • Balíček kokosových lupínků

Předehřejte troubu na 170° C. Jako první smíchejte suché ingredience: Nasekejte si oříšky na menší kousky. Do větší misky nasypte vločky a kokosové lupínky, přimíchejte oříšky a semínka. V misce rozmíchejte olej s mletou skořicí a vzniklou směs nalijte na suché ingredience. Vše dobře promíchejte a rozdělte rovnoměrně na plech.

Směs pečte zhruba 20 minut. Pravidelně ji kontrolujte a občas promíchejte. Dejte si pozor na kokosové lupínky, které se velmi rychle pálí. To, že je müsli hotové, poznáte podle zlatavé barvy vloček. Plech vytáhněte a nechte celou směs vychladnout. Nasekejte hořkou čokoládu na menší kousky a přimíchejte do vychladlé směsi. Hotové müsli skladujte v uzavřené nádobě při pokojové teplotě.

Domácí müsli snídejte s mlékem, s jogurtem a nebo kefírovým mlékem. Nezapomeňte si do misky přihodit ještě oblíbené ovoce. Tesco tip: Část müsli si vezměte do práce. Bude se hodit jako zdravé mlsání po obědě ke kávě.

Slaná snídaně: Nejlepší bezlepkové muffiny

Už se vám omrzela vajíčka na tisíc způsobů a hledáte inspiraci na slanou snídani? Vyzkoušejte bezlepkové muffiny, které si můžete vzít s sebou do krabičky do práce.

Na slané cuketové muffiny bez mouky budete potřebovat:

  • 300 g nastrouhané cukety
  • 3 vejce
  • 100 g nastrouhané mozzarelly
  • 100 g tuňáka ve vlastní šťávě
  • Nakrájená cherry rajčátka
  • Oblíbené koření a sůl

Předehřejte troubu na 180 °C a připravte si formičky na muffiny. Vyšlehejte vajíčka do pěny, přidejte k nim nastrouhaný sýr a tuňáka. Vzniklou směs nezapomeňte dobře okořenit a osolit. Formičky naplňte připravenou směsí a na každý muffin položte pár kousků rajčat. Pečte zhruba 15 minut. A je hotovo! Muffiny jsou výborné i se sušenými rajčaty, s parmazánem, nebo s čerstvým špenátem.

Existuje vůbec zdravé mlsání na večer?

Mějte na paměti, že pokud si jednou za čas pochutnáte u televize na čokoládové zmrzlině, neznamená to hned, že je váš jídelníček nezdravý. Neměli byste mít pocit, že jste selhali. Jeden sladký dezert vaši snahu o zdravé stravování opravdu nezkazí.

 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.