Co na ječné zrno u dětí? Zasáhněte včas! | Moje zdraví

Co na ječné zrno u dětí? Zasáhněte včas!

Co na ječné zrno u dětí? Zasáhněte včas!
Autor: sebos / Shutterstock.com
27. listopadu 2023 • 00:00
Prezentace klienta • 

Setkali jste se již někdy s ječným zrnem? Abyste si uměli s tímto nepříjemným onemocněním poradit, přinášíme vám několik tipů, jak ho odhalit včas, jak ho léčit a čemu se vyvarovat.  

Jak poznat ječné zrno?

Ječné zrno poznáte na první pohled - jedná se o bouli na víčku, která se zpravidla projeví nejdříve nažloutlou skvrnou a začervenalou a oteklou kůží. Tato boule v sobě skrývá hnis. Ječná zrna se mohou vytvořit na horním i dolním víčku, na vnější i vnitřní straně. Bývají bolestivá a často je doprovází svědění. Přestože s sebou zrno přináší řadu nepříjemných symptomů, nenarušuje vidění. V žádném případě se nesnažte bouli vymáčknout a vždy počkejte, až zrno samo zmizí.

Ječné zrno u dětí

Dbáte na zdraví očí vašich dětí, pravidelně docházíte na kontroly k lékařům, ale přesto si dítě stěžuje na nepříjemné svědění a pálení oka? Pokud se ječné zrno u dětí objeví, je důležité dodržovat běžnou hygienu a zajistit, aby si nesahaly do očí. U dětí totiž může být spouštěčem vzniku právě infekce kvůli sahání špinavýma rukama do očí. U dospělých často a méně často u dětí je příčinou také nedostatečné dodržování hygieny při manipulaci s kontaktními čočkami a u obou skupin i časté mnutí očí.

Autor: New Africa / Shutterstock.com

K léčbě ječného zrna neexistují speciální léky, většinou během 7 dní samo zmizí. V případě bolesti lékař doporučí léky proti bolesti. V krajních případech, kdy je opakovaný výskyt zrna spojen s dalšími nemocemi, je možné přikročit také k antibiotikům.

Šíření ječného zrna

Protože hnis, jenž je v ječném zrnu ukrytý, v sobě obsahuje bakterie, je možné přenést infekci na někoho dalšího - člena rodiny nebo děti v kolektivu. Dbejte tedy na to, aby měly děti svůj vlastní ručník i osušky a nedělily se o ně s ostatními.

Ječné versus vlčí zrno

Mezi lidmi se často zaměňuje ječné a vlčí zrno. Jaký je tedy mezi nimi rozdíl? Zatímco to ječné je bolestivé, vyvolané infekcí a do několika týdnů samo zmizí, vlčí zrno může na oku zůstat třeba i celé měsíce. Vlčí zrno vzniká ucpáním mazových žláz a není nakažlivé. Pokud je ovšem větší a zasahuje do oka, může způsobovat rozmazané vidění či dráždit rohovku. Někdy se také vlčí zrno vyvine z toho ječného.

Ochranou a prevencí před vznikem jak ječného, tak i vlčího zrna, je poctivá hygiena očí. Děti by se měly co nejdříve odnaučit sahat si do očí špinavýma rukama a ty nejmenší, které navštěvují mateřskou školu, by si měly hlídat svůj ručník a nedělit se o něj s kamarády. Ječné zrno je totiž nakažlivé. Pokud se opakuje pravidelně, neváhejte navštívit lékaře a poradit se s ním o preventivním postupu.

 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.