Zelený kratom a energie – dokáže zvýšit produktivitu a vitalitu? | Moje zdraví

Zelený kratom a energie – dokáže zvýšit produktivitu a vitalitu?

Zelený kratom a energie – dokáže zvýšit produktivitu a vitalitu?
Autor: Unsplash.com
20. listopadu 2023 • 00:00
Prezentace klienta • 

O kratomu se v posledních letech mluví v různých souvislostech. Kromě toho, že se jedná o téma z oblasti etiky a legislativy, se řeší i jeho skutečné účinky. Pozitivní vliv na zvýšení koncentrace, produktivity a psychické pohody je neoddiskutovatelný.

Téma kratomu hýbe společností. Jedni tuto látku odsuzují, jiní posouzení ponechávají na konzumentech. Česká legislativa kratom zařadila na seznam psychomodulačních látek, čímž umožnila jeho regulaci a vstup na trh.

Zázračná Mitragyna speciosa

Kratomový prášek se vyrábí z asijského stromu Mitragyna speciosa. Na území jihovýchodní Asie se vyskytují různé kmeny rostliny podle místa výskytu. Buď se jedná o původní druhy, nebo uměle vypěstované kultivary.

Druh a způsob pěstování rostliny ovlivňují spektrum a množství účinných látek. Dvě základní ale vždy zůstávají – alkaloidy mitragynin a 7-hydroxymitragynin. Vedle nich najdeme až 20 dalších alkaloidů v malém, nebo stopovém množství.

Jak fungují psychoaktivní látky?

Kratom řadíme do kategorie psychoaktivních látek. Působí na centrální nervovou soustavu a způsobuje dočasné změny ve vnímání, náladě, vědomí i chování. Jako takové se psychoaktivní látky využívají k rekreačním i duchovním účelům.

Jsou psychoaktivní látky drogy? V drtivé míře nikoliv. Kategorie drog do seznamu psychoaktivních látek sice patří, jedná se ale pouze o část ze široké kategorie. Přesto je při konzumaci nutná obezřetnost – stejně jako alkohol působí kratom na každého jinak.

Nejčistší kratom pro sportovce

Na trhu se vyskytuje pět druhů prášku. Na prvním místě ale dominuje zelený kratom. Vyrábí se z ještě nezralých listů rostliny, která je zbavena všech žilek, stonků a dalších nedostatků. Ty se následně přidávají do dalších druhů látky, čímž ovlivňují barvu prášku.

Prášek zelené barvy se obecně považuje za nejčistší a nejefektivnější. V malých dávkách zvyšuje soustředění a fyzickou výkonnost. Kromě toho podporuje psychickou pohodu a zvedá náladu.

Účinky zeleného kratomu jsou pro uživatele nejčitelnější. Jedná se o střední cestu mezi červeným práškem, který spíše utlumuje, zároveň ale nezpůsobuje euforické stavy jako bílý kratom.           

Z toho důvodu se stal zelený kratom oblíbeným u sportovců. Ti ho využívají při trénincích jako pre-workout určený k dočasnému posílení a zvýšení energie během cvičení. Stejně tak si zelený prášek vydobyl popularitu u studentů, kteří ho užívají v období náročných zkoušek.

Můžete na zelený kratom pít alkohol?

Mezi uživateli kratomu je kombinace s alkoholem hojně diskutovaná otázka. Podotýkáme, že k problematice neexistuje relevantní klinická studie. Veškeré poznatky se tak zakládají na osobních zkušenostech mimo laboratorní prostředí.

Alkohol s kratomem fungují proti sobě. Alkohol organismus tlumí, prášek zase povzbuzuje. Dochází tak k nejednoznačným projevům, které se u konzumentů projevují individuálně v závislosti na věku, hmotnosti a toleranci k psychoaktivním látkám.

Obecně vzato se kombinace alkoholu a kratomu nedoporučuje. Způsobené křížení látek může mít pro uživatele nepříjemné následky, jako je:

  • nevolnost
  • zhoršení úsudku
  • dechová tíseň
  • ospalost až apatie
  • zhoršení motorických schopností.

Zelený kratom je účinná látka, a proto při konzumaci doporučujeme opatrnost. S umístěním na seznam psychomodulačních látek lze očekávat jeho zkoumání, do té doby ale zůstává neprobádaný. Při obezřetném užívání lze ale od látky očekávat pozitivní vliv na psychiku, vitalitu a krátkodobé zvýšení energie.

 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.