Co mám jíst při střevní viróze? Rady a tipy, aby vás břicho nebolelo! | Moje zdraví

Co mám jíst při střevní viróze? Rady a tipy, aby vás břicho nebolelo!

Co mám jíst při střevní viróze? Rady a tipy, aby vás břicho nebolelo!
Idiopatické záněty střev se projevují hlavně bolestmi břicha a úpornými průjmy. • Autor: iStock.com
12. července 2023 • 06:00

Pokud vás přepadly nepříjemná střevní viróza, střevní chřipka nebo třeba otrava jídlem, je potřeba tělu nejprve odlehčit a pak se postupně ke stravě vrátit. Zde ale musíme přemýšlet, abychom tělo postupně rehydratovali.

Také je nutné nekonzumovat nic, co by mohlo žaludek a střeva i nadále dráždit. Vyhnout byste se proto měli kofeinu a alkoholu, které kromě toho, že mohou být spouštěči bolesti a křečí, mají silné diuretické účinky.

Video se připravuje ...
Porucha trávícího ústrojí. Co může způsobit častý průjem?VIDEO 

Omezit bychom měli i silně kořeněná jídla a potraviny s přemírou tuků.

Jak začít?

Pokud proděláte střevní virózu, doporučuje se začít s potravinami, jako jsou banán, rýže, bílé pečivo nebo najemno nastrouhané jablko. Po odeznění příznaků postupně zařazujte další, vámi oblíbené potraviny.

Opomíjet bychom však neměli ani tekutiny. Střevní viróza tělo dehydratuje a k obnovení rovnováhy elektrolytů a pro usnadnění trávení jsou tekutiny nezbytností. Nemusíte však vypít 5 litrů pramenité vody. Rehydratovat můžete tělo také za pomoci polévek, fresh džusů a smoothies nebo ovoce a zeleniny bohatých na vodu. Jsou jimi například vodní meloun nebo okurka.

Kokosová voda

Další skvělou alternativou, která dokonale rehydratuje tělo, je bezesporu kokosová voda. Obsahuje dostatečné množství draslíku a další pro tělo klíčové minerály, jako jsou sodík, hořčík a fosfor. Kokosová voda je také přirozeným zdrojem elektrolytů. Benefitem pak je její nasládlost bez přidaného cukru.

Kefír a jogurt

Konzumací zakysaných mléčných výrobků, jako jsou kefír či bílý jogurt, přirozeným způsobem doplníte prospěšné střevní bakterie. Další potraviny, které jsou bohaté na probiotika, jsou fermentované potraviny jako kysané zelí, kimči nebo miso.

Domácí vývar

Další potravinou, která pomůže vrátit vaše zažívání do rovnováhy, jsou domácí hovězí nebo drůbeží vývary. Můžete do nich přidat zeleninu a těstoviny. Vaše tělo tak v jednom pokrmu dostane bílkoviny, sacharidy a tuky. A samozřejmě i vývar rehydratuje tělo.

Kvalitní bílkoviny

Pokud vám tělo na výše zmíněné potraviny reaguje bez problémů, můžete zařadit vejce a libové maso s nižším obsahem tuku jako kuřecí a krůtí prsa. Získáte bílkoviny a tolik potřebné živiny.

Autor: Valentina Lebová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.