Cítit se skvěle a fit. Sen, který si můžete snadno splnit i vy | Moje zdraví

Cítit se skvěle a fit. Sen, který si můžete snadno splnit i vy

Cítit se skvěle a fit. Sen, který si můžete snadno splnit i vy
Nejtěžší není začít, ale setrvat. • Autor: MONETA Money Bank
4. září 2019 • 00:00
Prezentace klienta • 

Ať už vás ke změně svého životního stylu dohnala touha po fit postavě, nebo se jen chcete cítit lépe, jedno je jisté: Nejtěžší není začít, ale setrvat. Jakmile si však osvojíte nové návyky, už nikdy se nebudete chtít vrátit k těm starým. Jak na to?

1. Nezačínejte od pondělí, začněte hned

Jistě dobře znáte situaci, kdy celou svou duší opravdu chcete začít cvičit nebo jíst zdravě, ale vaše mysl vám jasně říká: „Začni až od pondělí“. Jenže už vám nestanoví kdy, a od kterého. Pokud chcete opravdu něco změnit, začněte hned teď a je jedno, jestli vás brzy čeká bujará oslava nebo vánoční přejídání. V rámci svého rozhodnutí budete vždycky čelit výzvám a důvodům, proč to vzdát, takže na sebe buďte přísní a nepovolte. Začněte malými krůčky – přihlaste se na týdenní lekce jógy nebo CrossFitu ve svém okolí a hlavně, vyřaďte ze svého jídelníčku bílé pečivo, uměle doslazované sladkosti a potraviny s nezdravými tuky. Zkrátka udělejte první krok na cestě za lepším já.

2. Stanovte si konkrétní cíle

K tomu, abyste udělali první krok, vás mnohdy dožene obrovská motivace. Ta ale bohužel po chvíli odezní a vy tak velmi snadno zapomenete, proč jste vlastně začali. Proto si hned na začátku stanovte konkrétní, a hlavně reálné cíle, které vám poslouží jako hnací motor a připomenou vám váš záměr. Cíl si zvolte ideálně co nejkonkrétnější, protože nic neříkající „zhubnu“ vás na cestě dlouho neudrží. Mnohem lépe fungují cíle jako Zhubnu kilo za týden a dostanu se na váhu XY nebo Zlepším svou fyzičku tak, abych uběhl 10 km za hodinu. Svůj cíl si někam zapište, klidně na lísteček přilepený k monitoru počítače a dále dělejte všechno pro to, abyste ho dosáhli.

3. 80 % strava, 20 % cvičení

Zdravá strava a pravidelný pohyb jdou ruku v ruce a pro vyrýsované svaly či úbytek na váze se bez této kombinace neobejdete. Mnoho lidí zběsile cvičí jen pro to, aby si pak vzápětí mohli dopřát pizzu nebo oblíbený dort. To se sice dá považovat za určitý balanc, ale vytvarovanou postavu a tzv. pekáč buchet na břiše vám to dlouhodobě nikdy nepřinese. Cesta k vysněné figuře totiž vede z 80 % přes stravu a 20 % přes cvičení.

4. Najměte si trenéra

Odborný dohled se vám vyplatí vždy a je jedno zda začínáte s během, posilováním nebo CrossFitem. Trenér vám nejen ukáže, jak cvičení provádět správně a efektivně, ale zároveň vás namotivuje a bude nad vámi tzv. držet bič ve chvílích, kdy to budete chtít vzdát. Kromě toho vám může pomoci upravit jídelníček, případně sestavit jej přímo na míru. Jedna lekce s trenérem vyjde zhruba na 500–600 korun, měsíční permanentka pak stojí v průměru 5 000 korun. Jedná se sice o nemalé peníze, nicméně berte to jako investici do svého zdraví. Ostatně tak to vidí i lidé, kteří potřebné finance na osobního trenéra řeší rychlou půjčkou.

Na závěr jen dodáme, že každá fitness cesta je sama o sobě cílem, ze kterého budete pozitivně těžit nejen po fyzické, ale také po psychické stránce. Tak udělejte první krok ještě dnes a věřte, že jakmile uvidíte první výsledky, už nikdy nebudete chtít skončit.

 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.