Cesta za sluncem: Je zbytečné riskovat | Moje zdraví

Cesta za sluncem: Je zbytečné riskovat

Cesta za sluncem: Je zbytečné riskovat
Sluneční paprsky mohou způsobit nejrůznější kožní potíže. • Autor: istockphoto.com
13. října 2016 • 09:56

Touha některých lidí po bronzové pokožce je někdy tak silná, že se na slunci doslova opékají. Nejen že tím uspíší stárnutí kůže, což zejména ženy rozhodně nepotěší, ale mohou si přivodit i velké zdravotní problémy. Příznivé účinky slunce se tak obrátí ve svůj protiklad.

Pihy od sluníčka jsou spíš roztomilé. Horší je to s pigmentovými skvrnami nebo dermatitidou vyvolanou přemírou paprsků. Časté slunění bez prostředků s přiměřeným ochranným faktorem však může mít i důsledky mnohem horší – zhoubný nádor melanom. V důsledku oslabené ozonové vrstvy je v posledních letech diagnostikováno stále více případů rakoviny kůže. A neutěšujme se tím, že ve střední Evropě se nemusíme bát. „Ochranné prostředky bychom si měli i při opalování v tuzemsku pořizovat se stejně vysokým faktorem jako u moře,“ radí primářka Dermatovenerologické kliniky 1. LF UK a VFN v Praze MUDr. Ivana Krajsová, MBA. „Čím déle se vystavujeme na sluníčku, tím vyšší bychom měli použít faktor.“

Zejména ostražité by měly být ženy v období hormonální bouře – v těhotenství. „Tento stav dokáže sám o sobě vyvolat nepravidelnou zvýšenou pigmentaci kůže označovanou jako melasma nebo chloasma. Jedním z důvodů je zvýšená produkce melanostimulačního hormonu během těhotenství. Slunce může situaci ještě zhoršit,“ zdůrazňuje paní primářka. Stejný problém může vyvolat i užívání antikoncepce nebo hormonální substituce v období klimakteria. Opalování se rovněž nedoporučuje při užívání některých léků. „Je jich docela velká skupina, například z antibiotik zejména tetracykliny, dále antidepresiva, léky na vysoký tlak nebo diuretika,“ varuje MUDr. Krajsová. „Zcitlivují kůži vůči slunečnímu záření, což může vyvolat fotoalergickou reakci.“ Dobrou zprávou je, že pokožku před sluncem dokáže chránit také make-up. Jeho ochrana je zejména fyzikální, protože neobsahuje chemické sunscreeny jako opalovací krémy, ale částečky v něm obsažené dokáží odrážet sluneční paprsky. Takto se ženy mohou úspěšně chránit ve městě, ale u bazénu, na břehu rybníka, jezera nebo na pláži musí nastoupit „pravé“ prostředky chránící před nebezpečným UV zářením.

Naštěstí spolu se vzrůstajícím nebezpečím zhoubných nádorů vzrůstá i bezpečnost opalovacích prostředků. Dokáží nás ale ochránit pouze za předpokladu, že je budeme správně používat a řídit se radami odborníků. Jenže děláme to? Zopakujme si pro jistotu, co nám hlásí číslo na obalu prostředku – že hodnota slunečního filtru prodlužuje dobu pobytu na přímém slunci, aniž by došlo ke spálení pokožky. „Číslo ochranného faktoru určuje, kolikrát déle mohu být na slunci, ale i když se budu mazat sebevíc, po uplynutí této doby už ochranný faktor nefunguje,“ vysvětluje doktorka Krajsová. Velmi důležité je nezapomenout, že opakovaným nanášením fotoprotektivního se tento čas nenásobí. Dost často také lidé tápou v tom, kolik krému by měli použít. „Jeho množství se často podceňuje,“ konstatuje dermatoložka. „Denní doporučená dávka pro dospělého činí až 50 mililitrů, ale mnoha lidem vystačí jedna lahvička na celou dovolenou!“ Pokud z jakýchkoli důvodů na sluníčko nechodíte, a přesto se nechcete vzdát bronzové pokožky, vyzkoušejte samoopalovací krémy nebo nástřiky. Proti nim – na rozdíl od solárek – dermatologové nic nenamítají.


Přípravky chránící kůži před škodlivým UV zářením potřebují alespoň půl hodiny, aby začaly působit.

K získání dostatečné denní dávky vitaminu D postačí ozáření 1 decimetru čtverečního pokožky. V tomto směru není třeba se obávat bariéry, kterou vytvářejí ochranné přípravky.

Sluneční záření se mimo jiné skládá z dlouhovlnného ultrafialového záření A (UVA záření) a z krátkovlnného ultrafialového záření B (UVB záření). Spálení sluncem a následné zarudnutí kůže způsobuje především UVB záření – „béčko“ zvyšuje riziko rakoviny kůže, ale zcela bezpečné z tohoto ohledu není ani UVA záření. To je kromě jiného také příčinou předčasného stárnutí kůže. Nadměrná expozice UVA i UVB záření má také negativní dopad na imunitní systém.

Odborná spolupráce: prim. MUDr. Ivana Krajsová, MBA Dermatovenerologická klinika 1. LF UK a VFN v Praze

Autor: Jana Nová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.