8 z 10 žen nezná číslo své podprsenky. Hrozí jim tyto zdravotní potíže! | Moje zdraví

8 z 10 žen nezná číslo své podprsenky. Hrozí jim tyto zdravotní potíže!

8 z 10 žen nezná číslo své podprsenky. Hrozí jim tyto zdravotní potíže!
Záleží i na střihu podprsenky, číslování se tak může lišit • Autor: iStock.com
24. března 2024 • 06:00

Podle průzkumů 8 z 10 žen nezná správnou velikost svého prádla. Onou správnou velikostí však není pevně dané číslování, například 75 C, ale míry přes prsa a pod prsy. Podle těchto údajů si dámy nevybírají prádlo podle velikostní tabulky a objednávají prádlo, které jim nesedí. Je buď příliš malé, nebo naopak velké.

 

Zatímco u trička až tak nevadí špatná velikost, u podprsenky se vystavujete řadě rizik. Když škrtí, omezuje se průtok krve, a dokonce se vám mohou začít vytvářet cysty, což může vést až k rakovině. Pokud vám prsa naopak ve velké podprsence nedrží, můžete se záhy potýkat s bolestmi zad. Mnoho žen také bohužel navíc není schopno akceptovat, že mají větší velikost. Objem pod prsy 90? Nemyslitelné! Není zdraví ovšem podstatnější? Navíc malá podprsenka vám stejně vytvoří faldíky, které ale spousta žen neřeší, protože se v zrcadle zezadu neprohlíží. Myslete i na to, že každý střih podprsenky vyžaduje jiné číslování. Zatímco plnější „balkonetka“ může mít košíčky C, vykrojenější push-up by teoreticky snesla velikost D, protože prsa mohou z tohoto střihu snadněji tzv. přetékat.  

Od koho si nechat poradit?

Úplně nejlepší je nechat si poradit od zkušené odbornice. Nemyslíme však prodavačku v oddělení prádla v supermarketu, ty většinou nebývají školené. Raději se obraťte na prodávající ve specializovaném obchodu se spodním prádlem. Ta vám nejen poradí, ale možná objevíte i kousky, které vám perfektně sednou, po nichž byste samy nesáhly. Některé obchody nabízí i speciální poradenství. Například existuje Astratex Poradna, která poskytuje tzv. brafitting, službu, jejímž cílem je najít perfektní střih a velikost podprsenky. Jde o studio, které zároveň neslouží jako běžný obchod. „Do Astratex poradny se objednáváte dopředu, a tak máte jistotu, že si na vás odbornice vyhradí celou hodinu a nebude muset odbíhat, aby se zároveň věnovala jiným zákaznicím,“ prozradila Iva Janoušková z této společnosti, která dodává, že jde i o místo, kde si můžete vyzkoušet bestsellery i omrknout novinky.

Jak vybrat správnou podprsenku?

Existuje několik triků, jak zjistit, jestli vám podprsenka sedí. Důležité je samozřejmě začít u velikosti. Klidně si vezměte do kabinky pár kousků a porovnávejte. Až budete zapínat toto spodní prádlo, měly byste mezi zapínání a záda vložit dva prsty. Prádlo by mělo mít nějakou vůli. Důležité je ňadra do podprsenky i správně umístit. Optimální je, když se v již zapnuté podprsence předkloníte, poprsí tak snáze upravíte, aby vám nepřetékalo do stran pod kosticemi. Dále platí, že určité střihy některým typům žen nesedí. Například dáma s plnými pětkami nepotřebuje ještě zvedačku, tedy push-up. Ženy s většími prsy by také neměly nosit tenká ramínka, která tíhu ňader nezvládnou a ramínka se zaříznou do ramen. V tomto spodním prádle se musíte cítit především dobře a měly byste i vypadat skvěle. To je podstatnější, než se chlubit, že máte standardní 75 C.  

Autor: Aneta Šimonková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.