Jdete do útulku? Sundejte si růžové brýle | Moje zdraví

Jdete do útulku? Sundejte si růžové brýle

Jdete do útulku? Sundejte si růžové brýle
Potom co si odnesete zvíře z útulku, běžte s ním k veterináři. • Autor: shutterstock.com
10. října 2016 • 12:03

„Mami, že si tu kočičku vezmeme domů!?“ loudí občas děti. Obzvlášť, když někde zahlédnou fotografie opuštěných zvířat. 

Ale i dobré úmysly někdy mívají svá úskalí. „Než se lidé vypraví do útulku, měli by si uvědomit, že sem jdou zachránit zvíře, nikoli levně získat domácího mazlíčka,“ říká MVDr. Pavel Kolář, který spolupracuje s útulky pro opuštěná zvířata v Praze-Tróji a Dolních Měcholupech. Pokud si totiž nový majitel předem některé věci neujasní, leckdy připraví sobě zbytečné zklamání a zvířeti zdravotní nebo psychické problémy. Právě kočky k nim přitom bývají obzvlášť náchylné. 

Psi jsou zvyklí žít ve smečce, a pobyt v útulku s dalšími psími kolegy proto obvykle snášejí celkem dobře. Na rozdíl od koček, které bývají velké individualistky. Pokud jsou navíc zvyklé se potulovat venku, prožívají většinou obrovský stres už ve chvíli, kdy je v útulku zavřou do klece. A další když zpozorují, v jak velké kočičí společnosti se ocitly. „Stres přitom znamená oslabení, proto je také nemocnost koček v útulku mnohem vyšší než v domácím chovu,“ uvádí MVDr. Kolář. „Nezřídka je dokonce postihnou i velice závažná a neléčitelná onemocnění, jako je kočičí leukóza (pozn. red. - leukemie) nebo infekční zánět pobřišnice.“ Mnohdy se přitom skrytá nemoc projeví až s další změnou prostředí. Nový majitel se pak nejednou cítí být podvedený a má dojem, že mu veterináři skutečný zdravotní stav zvířete zatajili. 

Velice záludná bývá také poměrně častá záliba v krásných mláďatech. „Přijdou třeba rodiče s malým dítětem a pořídí mu koťátko jako hračku,“ pokračuje veterinární lékař. „Většinou si přitom vyberou to úplně nejmenší, které potřebuje obzvlášť intenzivní péči a trpělivost.“ Leckdy jsou podle jeho slov natolik okouzleni roztomilostí kotěte, že ani nevnímají možné komplikace, na které je při předávání zvířete veterinární odborník upozorňuje. Podobně bývají nepříjemně překvapeni tím, když jim roztomilé štěně znečistí nový koberec anebo podrápe koženou soupravu. O chovatelství a výchově zvířat toho totiž zájemci o zvíře z útulku mnohdy příliš nevědí. 

Na rozdíl od koček psi v útulcích tolik nestůňou, poměrně častý bývá snad jen psincový kašel, který se dá celkem dobře léčit. Příchod tohoto čtyřnožce však znamená velkou změnu v životě celé rodiny. A nejen kvůli pravidelnému každodennímu venčení. „Lidé si neuvědomí, že psi se dnes v průměru dožívají 15 let a ne všechny aktivity se s nimi dají dělat,“ upozorní doktor Kolář. Také veterinární péče něco stojí, obzvlášť v případě, pokud zvíře prodělá třeba závažnější úraz. Většina psů má navíc před příchodem do útulku za sebou pěknou řádku nepříjemných zkušeností. Jejich výchova proto leckdy bývá o něco složitější. Na některého psa přitom víc platí „pevná“ ruka, zatímco na jiného hlavně trpělivost a laskavost, ale ani s ní to není radno přehánět. 

Pokud třeba noví páníčkové pejskovi zvyklému z útulku na granule začnou podstrojovat nerůznější „lahůdky“, nejspíš mu namísto potěšení přivodí průjem. Ještě horší však bývá, jestliže si svého domácího mazlíčka nechají „přerůst přes hlavu“. „Když se například pubertální pes, který bojuje o dominanci, dostane do rodiny, kde na něj dělají samé,ťuťu ňuňu‘, poměrně brzy se začne cítit jako vůdce smečky,“ popisuje situaci veterinář. Nejednou se proto stává, že jim nový majitel přijde „nezvladatelného“ hafana vrátit. Pokud takový pes vystřídá dvě tři rodiny, začne být zlý, nedůvěřivý a agresivní. A obvykle už musí zůstat v útulku. Naštěstí je ale i hodně takových případů, kdy se pes konečně dočká rozumného páníčka. Za jeho péči a laskavost mu pak umí být neskonale vděčný. A společně určitě zažijí i spoustu radosti. 

Než se vypravíte do útulku

* Opatřete si alespoň základní informace o zvířeti a důkladně zvažte, zda opravdu máte dostatek času i finančních možností se o něj postarat.

* Kromě koček a psů mají v útulcích i králíky, ptáky, hady, morčata nebo obojživelníky.

* Před odchodem z útulku prohlédne každé zvíře veterinární lékař a sdělí vám základní informace o jeho povaze i zdravotním stavu. Problémové psy tu svěří do péče pouze zkušeným chovatelům.

* Psi jsou před odchodem z útulku očkováni proti psince, hepatitidě, parvoviróze a vzteklině, odčerveni a odblešeni. Kočky jsou vakcinovány proti základním kočičím nemocem i vzteklině a odblešeny.

* Nový majitel uhradí pouze kompletní očkování, odčervení a veterinární prohlídku. 

Odborná spolupráce: MVDr. Pavel Kolář

Autor: Ivana Matyášová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.