Veterinární ordinace přijede k vám domů | Moje zdraví

Veterinární ordinace přijede k vám domů

Veterinární ordinace přijede k vám domů
Domácí prostředí může pomoci při diagnóze. • Autor: shutterstock.com
19. října 2016 • 09:58

Máte problém dostat svého domácího mazlíčka do veterinární ordinace? Pak může přijet veterinář za vámi! 

V zahraničí je už podobná služba poměrně běžná, u nás si na ni však chovatelé leckde teprve zvykají. „Když jsem ještě chodil do ordinace se svým psem, vždycky mi vadily dlouhé fronty v čekárně,“ vzpomíná MVDr. Marek Popelka. Právě tato zkušenost ho přivedla před více než dvěma lety na myšlenku zařídit si pojízdnou ordinaci. Vedle práce na veterinární klinice tak dnes jezdí za svými zvířecími pacienty i domů. A zmíněnou kombinaci si velmi pochvaluje. 

Nejen lidé, ale i zvířata někdy trpí takzvaným syndromem bílého pláště. Mnohdy už cestou k veterinární ordinaci tuší „zradu“ a v čekárně pak dovedou předvést scénku, za niž by se nemuselo stydět ani malé rozmazlené dítě. „Ošetření v domácím prostředí bývá vždycky klidnější. I problémovější zvířata mě vítají spíš jako návštěvu,“ říká veterinární lékař, „mimo jiné i proto, že na sobě nemám ordinační oblečení.“ Majitelé zvířecích mazlíčků si tak leckdy ušetří zbytečné nervy i čas.

Návštěvu veterináře je možné si objednat přesně na konkrétní hodinu, která vyhovuje oběma stranám. Především však odpadne leckdy dlouhé čekání v čekárně plné stresových pachů. A někdy také právě domácí prostředí veterináři napoví příčinu zvířecích problémů. Tak tomu bylo u jednoho ze psích pacientů, kterému se i přes opakované užívání antibiotických kapek stále vracel oční zánět. Při návštěvě doma doktor Popelka zjistil, že pejsek spolu se svou paničkou bydlí v těsném sousedství staveniště, kde je velmi prašné prostředí. Stačilo vyplachovat mu denně oči borovou vodou a bylo po problémech. 

Domácí prostředí má bezesporu mnohé výhody a kupodivu se tu dá vyřešit i poměrně dost zvířecích problémů. „Ať už to jsou různé záněty očí či uší nebo drobnější dermatologické potíže,“ uvádí nejčastější případy doktor Popelka. „Zvládnout je ale možné například i kontrolní odběry krve, očkování a další preventivní zákroky.“ Poměrně často se také ošetřují méně závažná poranění, která občas čtyřnozí mazlíčci utrží třeba v psích rvačkách. V takovém případě je ovšem nutné na místě posoudit, jak závažné šrámy jsou. Někdy stačí pouze rány vyčistit, zavést drén a nasadit antibiotika, jindy je však zapotřebí chirurgické šití. A to se v domácím prostředí, kde přece jenom není možné zaručit odpovídající hygienický standard, leckdy nedá absolvovat. Stejně jako některé zákroky, jež vyžadují specializované vybavení, které u sebe pojízdný veterinář mít nemůže. 

Pokud máte představu, že na ošetření u veterinárního lékaře je zapotřebí zvíře nějak obzvlášť připravit, pak jste na omylu. "Někteří majitelé promlouvají už cestou do veterinární ordinace ke svému mazlíčkovi konejšivým hlasem a krmí ho pamlsky," vypráví doktor Popelka. "Leckdy přitom bývají ve větším stresu než jejich pes nebo kočka." Zvíře pak snadno vycítí, že se děje něco neobvyklého, a začne se bát. Obzvlášť těžké pořízení podle veterinářových slov někdy bývá s malými psími plemeny, která mají jejich majitelé tendenci více rozmazlovat. Statný labrador tak leckdy v ordinaci spolupracuje lépe než malý jorkšírský teriér, který chodí "žalovat" páníčkovi i po běžném očkování. Víc než na plemeni tedy většinou záleží na výchově. 

Na co myslet před ošetřením? 


* Snažte se brát návštěvu veterinárního lékaře co nejklidněji. Díky tomu bude nejspíš klidný i váš zvířecí pacient.

* Pamlsky jsou za odměnu, nedávejte je proto svému mazlíčkovi už před vyšetřením. Pokud zvíře čeká náročnější operace, je třeba, aby 12 hodin před zákrokem nežralo a 2 hodiny dopředu nepilo.

* Ceny zákroků v domácím prostředí se obvykle nijak zásadně neliší od běžných cen v ordinacích, připočítává se však cestovné. Pokud si chcete takovou službu domluvit, můžete nalistovat například: www.vetmodrany.cz nebo www.veterinarni-klinika.com 

Odborná spolupráce: MVDr. Marek Popelka

Autor: Ivana Matyášová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.