Sádra v létě nemusí být jen přítěž: Nový druh odlehčené varianty mohou děti dokonce milovat | Moje zdraví

Sádra v létě nemusí být jen přítěž: Nový druh odlehčené varianty mohou děti dokonce milovat

19. července 2023 • 13:15

Sádra v létě rozhodně není žádná výhra. Vysoké teploty, které letní měsíce doprovází, činí z této představy doslova peklo. Tedy až doteď. Díky odlehčené variantě "sádrové" fixace Opencast, která je navíc skutečně designová, si ji každý pacient zamiluje. 

Řeč je o novém "letním" typu sádry nesoucím název Opencast. Ta je ideální zejména pro děti. Případná zlomenina jim tak nebude stát v cestě za krásně prožitými prázdninami. Děti se budou moci koupat. A to se v horkých letních dnech rozhodně počítá. 

Video se připravuje ...
Heidi Janků s nadvakrát zlomenou rukou: O kterých činnostech si může nechat jen zdát?VIDEO 

Dostupný nadstandart

Cena Opencast odlehčené letní sádry je pohybuje v rozmezí 2500 Kč až 4100 Kč, pokud vezmeme v potaz horní končentinu. Vyrábí se ze speciálního plastu, který se po zahřání vymodeluje přesně tak, jak si poranění pacienta žádá. Jde navíc o plnohodnotnou náhradu běžné sádry. 

Pevná zvenku, měkká zevnitř

Pokud vás teď napadlo, že plast jako takový nemusí být v kontaktu s kůží příjemný, pak je opak pravdou. Plast je vypolstrován měkkou tkání, takže při kontaktu s kůží nijak netlačí ani ji neodře

Ideální na léto i lehčí zranění

Nová odlehčená sádra Opencast se zatím používá spíše na lehčí zranění. Lékaři a také pacienti se s ní seznamují a učí se s ní pracovat. Jednoznačně jde ale o velký posun, který může být - konkrétně teď v létě - vítanou změnou

Nehrazena pojišťovnou

Odlehčená forma sádry není hrazena zdravotní pojišťovnou. Pokud se pro zlomeninu hodí a pacient se pro ni rozhodne, musí si ji sám uhradit. Dobrou zprávou je, že Opencast odlehčenou sádru lze použít opakovaně: "Opencast sádru lze použít až 5krát. V případě, že si pacient stežuje například na to, že ho sádra tlačí, se sádra znovu nahřeje a vytvaruje přesně podle potřeby," uvedl MUDr. Tomáš Ješina. 

Pryč se zápachem

Kdo měl někdy ve svém životě sádru, pak si jistě pamatuje na zápach, který ji doprovázel. A také si jistě vzpomíná na pletací jehlice, které se hodily pokaždé, když vás něco svědilo. Oba tyto problémy jsou ale s Opencast odlehčenou sádrou minulostí. Sádra je plně omyvatelná a navíc snímatelná, na nepříjemný zápach tak můžete s klidem zapomenout. 

Lepší dohled

Další nespornou výhodou Opencast odlehčené sádry je bezesporu lepší kontrola stavu kůže. Jelikož lze sádru kdykoliv sundat, lze díky tomu také lépe sledovat hojení okolní kůže. 

Kde sádru dostanete? 

Sádru Opencast zatím nabízejí jen některé nemocnice. Naleznete ji v nabídce např. Karlovarské krajské nemocnice, Krajské nemocnice Liberec nebo Všeobecné fakultní nemocnice v Praze. 

Historie "odlehčené" fixace zlomenin

Původně se lehká sádra vyvinula pro sportovce, a to v 70. letech 20. století. Díky jejím výhodám se však brzy rozšířila také do zdravotnictví. Za jejím rozvojem stojí americká firma 3M. Ta se po roce 1989 nabízela také českým pacientům. 

Samotná léčba zlomenin však začala mnohem dřív. Stojí za ní Hippokrates v 5. až 3. stol. př. n. l. Jeho zásady, jak zlomeninu správně zafixovat, v určitém ohledu platí dodnes. 

Více informací na www.opencast.cz

Autor: Valentina Lebová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.