Rekordní nárůst angín a spály u dětí! Nedostatek antibiotik v Česku to zhoršuje | Moje zdraví

Rekordní nárůst angín a spály u dětí! Nedostatek antibiotik v Česku to zhoršuje

Rekordní nárůst angín a spály u dětí! Nedostatek antibiotik v Česku to zhoršuje
Rudý krk? Nemůže polykat? To vypadá na angínu • Autor: Profimedia.cz
3. října 2023 • 05:00

Až šestinásobný nárůst onemocnění angínou a spálou oproti běžnému průměru v počtu nemocných hlásí některé české nemocnice. Co za rekordním počtem chorob stojí?

Rekordní nárůst počtu nemocných angínou a spálou potvrzuje několik českých nemocnic. "Porovnali jsme období ledna až května letošního roku se stejným obdobím v roce 2022. Počet streptokokových infekcí zachycený v naší nemocnici byl letos téměř šestinásobný," potvrzuje MUDr. Aleš Chrdle, primář Infekčního oddělení Nemocnice České Budějovice.

Víte, jak dítě co nejrychleji zbavit rýmy? Podívejte se na video:

Video se připravuje ...
Rýma u dětí: Tipy jak na ní vyzrát a zbavit se jíVIDEO 

Na tom, že tolik případů angín dlouho nezažili, se shodují odborníci z celého Česka. Souvisí to podobně jako u jiných nemocí s tím, že během covidu jsme ztratili odolnost vůči mnoha nemocem, a tak se po letech relativního „klidu“ během pandemie streptokokové infekce typu spály nebo angíny letos vrátily s nevídanou intenzitou. Jak se liší angína od spály?

Je na vině nedostatek antibiotik?

Situaci neprospívá ani nedostatek penicilinu – lékaři často musí volit jiná antibiotika, která nefungují tak dobře, a doba léčby se tím prodlužuje. Používání nesprávných antibiotik podle expertů navíc podporuje rozvoj bakterií, jež jsou vůči lékům odolné – čili rezistentní.

S celkovým počtem infekcí pak podle Chrdleho přibývá i vážných případů, jejichž léčba je delší a náročnější. Vyšší výskyt streptokokových onemocnění však podle něj nemá jedinou příčinu. "Jedním z důvodů může být snížení imunity v populaci vlivem pandemie covid-19. Pak je nutné zohlednit odolnost bakterií proti antibiotické léčbě. A v neposlední řadě to může mít na svědomí i vyšší virulence samotných streptokoků, tedy jejich schopnost nakazit člověka a vyvolat infekci," vysvětluje prof. MUDr. Milan Kolář, Ph.D., mikrobiolog a děkan Lékařské fakulty Univerzity Palackého v Olomouci.

Větší výskyt nespojuje pouze s nedostatkem penicilinu, ale přiznává, že absence tohoto léku mnohdy léčbu komplikuje.

Jak se liší angína od spály?

Spála je infekční onemocnění, které způsobuje bakterie streptokoka. Spálu si zpočátku můžete splést s angínou. Objevují se horečka, bolest hlavy a krku, zarudnutí hrdla. Nejpozději do dvou dnů se na těle objevuje červená vyrážka, která se podobá husí kůži.

Začíná v podbřišku a šíří se na celé tělo, nesvědí a nezasahuje obličej. Pacient má červené tváře a bledou kůži kolem úst. Dalším příznakem spály je i takzvaný malinový jazyk, ten vznikne odloučením vrchní vrstvy jazyka s bílým povlakem, který se na něm vytvořil v počátku onemocnění. Můžou se objevit i kašel a chrapot. Nemoc se léčí antibiotiky.

Angína má příznaky podobné spále, nejsou při ní ale kožní příznaky, bolest v krku je úporná a nemocný nemůže polykat. Typické jsou oteklé červené krční mandle s bílými zánětlivými ložisky – čepy. Také angína se léčí antibiotiky. 

 

Autor: Markéta Grosmanová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.