Jak vyléčit molusky? Může to bolet, ale nemusí | Moje zdraví

Jak vyléčit molusky? Může to bolet, ale nemusí

Jak vyléčit molusky? Může to bolet, ale nemusí
Molusky by měl u dítěte diagnostikovat pediatr nebo kožní lékař. Ten pak doporučí vhodnou léčbu • Autor: iStock.com
28. července 2017 • 06:00

Přestože je moluskum snadno přenosné kožní onemocnění, bývá velkým překvapením, když se s ním musí potrápit vaše dítě nebo vy. Moluskum jste do té doby měli zařazené zpravidla jen ve škatulce pohlavně přenosných nemocí. 

Moluska jsou poměrně běžnou virovou infekcí kůže (původcem je virus molluscum contagiosum patřící do skupiny poxvirů - Poxviridae). Většina molusek má typický vzhled - okrouhlé polotuhé papuly o velikosti do 6 mm, obsahující bělavou hmotu - moluskové tělísko.

Mohou se vyskytovat prakticky kdekoli na kůži jednotlivě či ve shlucích, často je nacházíme v tzv. zapářkových lokalitách (v podpaží, loketních jamkách, tříslech, mohou být i na genitálu). Jejich výskyt souvisí s oslabením imunity jedince.

„Nejčastěji se toto onemocnění přenáší v důsledku přímého kontaktu s moluskem, dále autoinokulací, například při škrábání ložisek si pacient roznese moluska po těle, možný je však také přenos přes kontaminované předměty, jako jsou ručníky, žínky, plovací pomůcky a podobně. Molusky jsou nejčastěji postiženy předškolní a školní děti do 8 let věku. U dospělých bývá častý přenos sexuálním stykem,“ říká primářka dětského kožního oddělení Pediatrické kliniky Lékařské fakulty MU a Fakultní nemocnice Brno MUDr. Hana Bučková.

Seškrabávání molusek se u dětí dělá výjimečně

Co chtějí vědět rodiče? Pokud si začnou vyhledávat informaci o léčbě molusek, narazí i na metodu tzv. seškrabávání. To je může dost vyděsit, když si představí, že by takovou terapii muselo podstoupit právě jejich dítě.

„U dětí dáváme přednost metodám šetrným, tedy neinvazivním, například pomocí roztoku KOH (hydroxidu draselného), jenž se v 5% nebo 10% koncentraci bodovitě aplikuje přímo na papulky. Jde o léčebný prostředek, který lze zakoupit v lékárně, vhodné je dodržovat přesně návod k použití. K invazivnímu způsobu odstranění molusek dětští dermatologové přistupují výjimečně. V každém případě předem na ložiska aplikují krém, který tlumí bolest, a moluska pak odstraňují pinzetou. Seškrabávání lžičkou  se více používá u dospělých pacientů. Moluska lze také zmrazit tekutým dusíkem. Doba léčení je různě dlouhá. Záleží na šíři rozsevu, zvoleném způsobu odstranění a na tom, zda pacient dodržuje pokyny lékaře,“ popisuje primářka Bučková.

A varuje: „Komplikace mohou nastat, nedodržují-li rodiče doporučení lékaře a neřídí se instrukcemi uvedenými v letáčku daného léčebného prostředku,“ uvádí lékařka a dodává: „Kůže v okolí molusek může být podrážděná, sekundárně mohou moluska hnisat, být výrazně zanícená a bolestivá.“

Mohou molusky samy zmizet?

Otázka, na kterou chce slyšet kladnou odpověď každá maminka: Může dojít ke spontánnímu odeznění? „Ano, ale proces by mohl trvat i roky, což není žádoucí mimo jiné z epidemiologického hlediska - moluska se kupříkladu snadno šíří v dětských kolektivech,“ upozorňuje Hana Bučková.

Pro snížení rizika šíření onemocnění a zabránění návratu onemocnění je důležitá prevence, zejména osobní hygiena a vyloučení kontaktu s rizikovými povrchy ať už jde kupříkladu o sauny, bazény, nebo vzájemné půjčování ručníků a oděvů. Papulky neškrábejte, i když svědí!

Autor: Helena Míková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.