Koronarografie | Moje zdraví

Koronarografie

Koronarografie je rentgenové zobrazení srdečních dutin a tepen. Kontrastní látka se zavádí katetrem, který vede přes kůži a proniká až k srdci a jeho tepnám cévním systémem. Vyšetření se provádí při podezření na zúžení nebo uzávěr tepen vedoucích k srdci, ischemickou chorobu srdeční nebo při akutním infarktu myokardu.

Co je koronarografie

Rovněž se provádí u mladších pacientů z rizikových skupin s bolestmi na hrudi nejasné etiologie a někdy také kontrolně u určitých profesních skupin (piloti letadel). Koronarografie je součástí předoperačního vyšetření před operací chlopní. V určitých případech vám koronarografie může zachránit život.

Jak probíhá koronarografie 

Pracoviště pro koronarografii je kombinací operačního sálu a rentgenologické vyšetřovny. Jeho součástí je zákrokový stůl a nastavitelný stojan s rtg přístrojem. Samotné vyšetření se provádí při plném vědomí pouze v místním znecitlivění v místě, kudy je zaveden katétr. Tím místem je nejčastěji tříslo, může to být ale také zápěstí. Lékař nebo asistent vás požádá, abyste se položili na vyšetřovací stůl, a poté vás přikurtuje, abyste se náhodou nečekaně a nevhodně nepohnuli. Na hrudník a končetiny vám připevní elektrody EKG, které bude snímat po celou dobu vyšetření. Sestra vám ještě zavede do žíly na paži cévku (pro případ aplikace léků).

Cestu katetru k srdci sleduje lékař na monitoru. Vy ji rovněž pocítíte: Tento pocit je nepříjemný, není však bolestivý. Celá cesta katétru k srdci trvá několik sekund až minut. Srdce, jež na takovou událost není připraveno, může zareagovat mírným „poskočením“ nebo se na chviličku rozběhne rychleji. Nemusíte se bát – vše se rychle vrátí do normálu. Pro zobrazení srdečních dutin a tepen je do katétru přetlakovou stříkačkou vstříknuta kontrastní látka, které putuje společně s krví tepnami směrem k srdci. Lékař přitom na rtg záznamu sleduje, kde a jak je tepna zúžena aterosklerotickým plátem. Během této fáze vyšetření můžete cítit mírné teplo nebo pocity pálení, ale nejde o nic nebezpečného.

Koronarografie a angioplastika

Na koronarografické vyšetření může v případě, že se lékař takto rozhodne, navázat PTCA (perkutánní transluminární koronární angioplastika), případně zavedení stentu. Při angioplastice se do místa, kde je céva zúžená, zavede katetr s roztažitelným balonkem na jeho konci. S jeho pomocí se zúžené místo opět zprůchodní – roztáhne. Jako další krok může do ošetřeného úseku tepny zavést ještě stent – mechanickou výztuhu ošetřovaného úseku tepny (stent vypadá jako trubička a je vyroben ze speciálních materiálů s tvarovou pamětí, z tantalu nebo v poslední době z bio materiálu a bývá potažen látkami zabraňujícími tvorbě zánětu. Nakonec lékař, opět pomocí koronarografie, ověří, jak byl zákrok úspěšný. Aby se zabránilo dalšímu zúžení a tvorbě krevních sraženin v ošetřeném místě, budete muset v dalším období užívat některé léky.

Cena vyšetření

Zdravotní pojišťovny hradí vyšetření pouze v případě, je-li spojené s hospitalizací pacienta. Běžnou praxí je (i pro větší komfort pacienta), že se provádí při jednodenní hospitalizaci s propuštěním druhý den ráno.

Co dělat před vyšetřením

Několik hodin před vyšetřením se doporučuje nejíst a nepít. Patříte-li mezi diabetiky, nesmíte si aplikovat inzulin ani užít léky na cukrovku, protože je třeba být nalačno! Léky a inzulin si vezměte s sebou, abyste je mohli užít ihned po skončení vyšetření.

Lékař s vámi před vyšetřením probere otázku alergie a pokud budete mít prokázanou alergii na kontrastní nebo znecitlivující či dezinfekční látku, zařídí se podle toho.

Co dělat po vyšetření

Po vyšetření je nutná desetiminutová komprese (stlačení) v místě vstupu katétru – tedy v třísle. Stlačení je nejčastěji praktikováno zatížením třísla sáčkem naplněným pískem. Následuje několikahodinový klid na lůžku s nataženou dolní končetinou a kompresivním obvazem třísla. Každou hodinu vám sestra bude měřit krevní tlak. Je zakázáno sedat si, pokrčovat dolní končetinu a otáčet se na bok, až do odejmutí komprese. Pokud je pak tříslo v pořádku, můžete pomalu vstát z lůžka. Pokud vám byl katétr zaveden ze zápěstí, dostanete na několik hodin speciální kompresní „náramek“. Po několik hodině nesmíte zvedat těžká břemena ani se o ruku opírat. Jakékoliv nepříjemné pocity hlaste sestře. Po příjezdu na kardiologické oddělení vám bude natočeno EKG a podány léky na ředění krve.

V těhotenství

Koronarografie se během těhotenství provádí pouze v nutných případech.

Zkušenost s vyšetřením

Koronarografii prováděli mému otci, vzpomínám si, že celý zákrok popisoval jako nepříjemný, ale ne bolestivý. Pytlík s pískem na třísle sice měl, nevím, jestli to bylo tím, že mu povolili brzy vstát, ale celé tříslo měl zalité krví – obrovskou modřinou, velkou jako talíř.  

 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.