Světlo ovlivňuje naši náladu: Vládne u vás světelná pohoda?
Dlouhé noci, krátké dny, venku pošmourno - v zimních měsících svítíme rozhodně více než v létě. U umělého zdroje světla také trávíme daleko více času. Svítíme si při práci, při sledování televize, ale ruku na srdce - svítíme opravdu ideálním způsobem?
Už dávno sice nepoužíváme klasické žárovky, kterým se přezdívá edisonky či edisonovky, ale zaostáváme ve znalostech, jak vlastně potřebujeme svítit. Spoléháme se více na své pocity než na objektivní zjištění. Přitom termín "světelná pohoda" není prázdný pojem. Správné světlo ovlivňuje naši náladu mnohem více, než si připouštíme. Nejde jen o naše oči, které si špatným osvětlením ničíme. Jeho nedostatek nebo špatné směrování nás ovlivňují daleko více.
Barevnost je v kuchyni důležitá
Je samozřejmé, že každá místnost v domácnosti bude vyžadovat jiný druh osvětlení. Začneme tam, kde se při práci prakticky bez umělého světla neobejdeme, aš už venku svítí sluníčko jakkoli. Tím místem je kuchyně. Dobré osvětlení potřebujeme nejen k přípravě pokrmů, kdy hrozí drobná poranění a úrazy, ale i k tomu, abychom správně posoudili kvalitu vybraných potravin. Dlouho bylo zvykem mít v kuchyni jen jedno centrální svítidlo. Pak přibyla další, především populární zářivka těsně pod vrchní řadou skříněk kuchyňské linky. Proti centrálnímu osvětlení nelze nic namítat; je důležité pro celkovou hladinu světla v místnosti.
Zdroj by měl mít bílou či teple bílou barvu světla a jeho zastínění volíme průsvitným stínidlem kulovitého nebo deštníkového tvaru. Klasické lineární zářivky nevyhovují ani barevností, ani svou poměrnou ostrostí, kdy se dají jen špatně odstínit. Lze je sice použít právě k osvětlení pracovní plochy, ale i zde bude lépe vyhovovat například LED osvětlení, které se barevností bude podobat dennímu světlu. Je tu možné použít i zapuštěné bodovky (říkáme jim nábytkový spot), nejlépe s možností regulace směru. Důležité je samostatné osvětlení nad plotýnkami varné desky. To často řeší moderní digestoře. U renomovaných výrobců se na takový zdroj světla můžeme spolehnout, jinak se o něj musíme postarat sami. V žádném případě nás takový zdroj nesmí oslňovat.
Jestliže máme v kuchyni jídelní kout, i ten si zaslouží samostatné světlo. Mělo by tvarově a především barevností světla odpovídat centrálnímu osvětlení. Je dobré, když ho můžeme výškově nastavit, popřípadě regulovat jeho intenzitu. Na barevná stínidla raději zapomeneme; mohou ovlivnit barevnost pokrmů, což ne vždy povzbudí apetit. Jejich výška by měla být asi tak 60 centimetrů nad stolní deskou, aby si všichni, kdo tu sedí, mohli pohodlně vidět do tváře.
Na závěr jedna rada. O svítidla pečujme, zaprášené nás okrádají jak o světlo, tak vlastně i o peníze.