Pět každodenních činností, u kterých si procvičíte všímavost | Moje zdraví

Pět každodenních činností, u kterých si procvičíte všímavost

Pět každodenních činností, u kterých si procvičíte všímavost
Autor: iStock.com
20. října 2020 • 12:00

Meditujte, prožívejte přítomný okamžik. Tak zní jedna z rad řady terapeutů na to, jak posílit psychiku v těchto nelehkých dnech. Možná se necítíte zrovna nyní na to začínat s něčím bez lektora nebo kurzu. Všímavou pozornost si ale můžete vyzkoušet i během každodenních činností. Jak?

Základem praxe všímavosti je uvědomění si toho, co děláme v současnosti a jak to děláme. S všímavostí by člověk měl umět přijmout danou situaci, své emoce a pocity, ale dále je nerozvíjet. „Mysl neustále bloudí – to je to, co má dělat, a to znamená, že funguje. Ale také to znamená, že často uvízneme v budoucnosti nebo v minulosti a ne právě tady, právě teď, v tuto chvíli,“ říká Erin Margolis, klinická psycholožka Thrive Psychology Group v jižní Kalifornii a lektorka všímavosti.

V praxi to znamená, že máme často obavy z toho, co se děje. Jestli nás někdo nehodnotí, jestli jednáme správně. Nebo si načrtáváme černé scénáře. Přehráváme si dopředu nepříjemné rozhovory. Mindfulness nás naopak učí soustředit se na to, co se děje právě kolem nás. Bez obav, s laskavostí k sobě samému. Člověk vnímá při vaření vůni zeleniny, během sprchování dopadání kapek na kůži, při práci u počítače, jestli ho nebolí krk. Bez obav z toho, co bude. Kromě lepšího porozumění sobě samotným tak vede mindfulness k postupné redukci stresu a zvládání negativních emocí. To přispívá k lepšímu zvládání nepřehledných situací, ke zlepšení rodinných i pracovních vztahů a celkově k větší spokojenosti v životě.

Co můžete dělat každý den?

Existuje řada technik, kterými si svoji všímavost můžete procvičovat – je to například postupné uvědomování si svého těla nebo meditace. Pokud se ale právě teď necítíte na to s něčím začínat, zkuste si procvičovat všímavost během činností, které děláte každý den. Které to jsou?

Čištění zubů

Při čištění zubů děláme zpravidla řadu jiných věcí: Někdo chodí po bytě a poklízí (případně kontroluje děti, zda jsou v žádoucí fázi ranního vstávání), jiní přemýšlejí, co se bude následující den dít. Zkuste to jinak: Myslete na každý pohyb, který děláte. Myslete na to, jak vycvičenou máte ruku (což si nejlépe uvědomíte ve chvíli, kdy přehodíte kartáček do té druhé). Vnímejte čistění všemi smysly – všimněte si, jak chutná vaše zubní pasta, jaké hladké jsou vaše zuby a co dělá jazyk. Slyšíte zvuk štětinek, vidíte se v zrcadle?  

Všímavá procházka

Základem je zpomalení těla i mysli. Příště, až vyjdete ven, nepospíchejte. I při procházce vnímejte okolí všemi smysly – co je kolem vás, jaké cítíte vůně, zvuky, zastavte se a chvíli pozorujte nějaký přírodní jev. Vnímejte pocit chladu na tváři či teplo slunečních paprsků. Roztěkaná mysl i emoce se zklidní. Buddhističtí mniši mají své meditační procházky na denním pořádku a posilují tím nejen své tělo, ale i mysl.  

Multitasking  

Jakmile se přistihnete, že děláte řadu věcí najednou, zkuste si vybrat jen jednu. „Musíme se zbavit zvyku multitaskingu,“ říká Jon Aaron, učitel v New York Insight Meditation Center a certifikovaný lektor metody snižování stresu založené právě na všímavosti. Přestaňte se snažit stíhat co nejvíce věcí najednou, protože pak se nesoustředíte na žádnou. „Když si sednete k ranní kávě, pijte jen kávu – nečtěte, neposlouchejte hudbu ani se nedívejte na telefon,“ říká. „Jen si sedněte. Uvědomte si, že sedíte, jak sedíte a kde a že pijete kávu. Vnímejte, jak je horká, jak je dobrá, jestli chutná stejně jako včera. Všimněte si barvy kávy, vašeho šálku, toho, jestli vám chutná. Pití kávy nebo čaje je skvělá příležitost zaznamenat fyzické i emoční pocity.“

Jídlo

Zkuste se zamyslet nad prostředím, kde jíte. Je to pracovní stůl a díváte se do monitoru? Je to kuchyňský stůl, na kterém se válí spousta složenek a vzadu bliká zapnutá televize? Zkuste si jedno jídlo denně vychutnat o samotě a v tichu.  A další v klidu s přáteli nebo s rodinou.

Sami v klidu například zapojíte všechny své smysly – jídlo budete vnímat očima, všimnete si barev, konzistence, pocítíte vůni a samozřejmě – když to spojíte s pomalým žvýkáním i polykáním – budete moci podrobněji vnímat chuť jednotlivých součástí vašeho pokrmu. Možná díky tomu nebudete muset tolik solit, sladit nebo používat další dochucovadla.  

Sprcha

Večer můžete skvěle cvičit všímavost ve sprše. Při večerní hygieně v koupelně máte dvě nejcennější komodity – čas i soukromí. Vychutnejte si tedy každý okamžik své sprchy nebo koupele. Užívejte si, jak voda stéká od hlavy dolů po celém těle. Jak se postupně dostává skrz vlasy na pokožku hlavy. Vnímejte sprchu všemi smysly – na kůži, soustřeďte se na vůni obyčejné vody i mýdla, poslouchejte stékající vodu, napijte se jí.

Autor: Pavla Skurovcová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.