Sezónní afektivní porucha: Jak ji poznat a jak jí předcházet | Moje zdraví

Sezónní afektivní porucha: Jak ji poznat a jak jí předcházet

Sezónní afektivní porucha: Jak ji poznat a jak jí předcházet
Autor: istock.com
18. listopadu 2020 • 06:00

Deštivé počasí, mlhy a letos navíc omezení pohybu, špatné zprávy ohledně epidemie a před námi zima. To vše naší psychice zrovna moc nepřidá. U některých se začne prohlubovat pocit, že se nic nedaří, že nic nemá smysl, a vyčerpání jim nedovolí téměř vstát z postele. Pocity sklíčenosti a beznaděje, které nemizí, mohou být příznaky sezónní deprese. Jak ji poznat?

Za tmy se probouzíme, za tmy chodíme domů. Pokud se cítíte unaveně nebo sklesle, je to přirozené. Jak ale poznat, kde je sklíčenost běžná a kdy už může jít o takzvanou sezónní afektivní poruchu? A jak ji odlišit od skutečné deprese?

Co přesně je sezónní deprese?

Sezónní deprese nebo také sezónní afektivní porucha (SAD) je stav vyvolaný konkrétním ročním obdobím – a neděje se to jen na podzim nebo v zimě. Její příznaky se navíc nemusí nutně lišit od běžné deprese; jediná věc, která ji charakterizuje, je to, že se vyskytuje každý rok ve stejnou dobu, alespoň dva roky po sobě.

„Sezónní afektivní porucha je spíše podtypem depresívní poruchy. Způsob, jakým se projevuje, je totožný s mimosezónní depresí,“ říká James Murrough, docent psychiatrie v nemocnici Mount Sinai v New Yorku. To znamená, že sezónní afektivní porucha nevypadá jinak než typická deprese. U obou poruch se podle amerického Národního institutu pro mentální zdraví (NIMH) mohou vyskytovat myšlenky na smrt nebo sebevraždu.

K další projevům obou poruch patří únava, pocity smutku, slabosti, beznaděje, ztráta energie a aktivity, snížení schopnosti radovat se z věcí, které byly prožívány jako příjemné. Nemocný se může cítit apatický, bez síly a motivace vykonávat jakoukoliv činnost. Bývají přítomné porucha koncentrace, nerozhodnost, ztráta sebevědomí, pocity viny a bezcennosti, poruchy spánku, ztráta chuti k jídlu, snížení libida. Objevit se mohou i myšlenky na sebepoškozování, touha zemřít a sebevražedné myšlenky.

Sezónnost je klíčová

Je těžké rozlišit, o kterou poruchu se jedná. „I ta sezónní může trvat týdny i měsíce,“ říká doktor Murrough. Pokud máte pocit, že by se ve vašem případě mohly obtíže objevovat v souvislosti s nadcházející zimou, můžete vyzkoušet určitá opatření, abyste potíže eliminovali nebo zmírnili.

Světlo a čerstvý vzduch

Účinným lékem proti depresi je dávka jakéhokoliv světla. Jak bylo uvedeno v několika studiích – právě to nám dokáže zlepšit náladu na celý den. Myslete na to, že i když je venku přes den zamračeno, vaše tělo stejně nějakou dávku světla získá. Krátká svižná procházka vám zároveň dodá i další důležitou pomoc v boji se sezónní poruchou: čerstvý vzduch!

Cvičení

Píše se o tom sice pořád dokola, ale ono to opravdu zabírá – pro naši mysl i tělo je neoddiskutovatelným lékem pravidelné cvičení. Existuje přitom mnoho teorií, proč právě pravidelný pohyb zlepšuje náladu. Může to být zvýšenou hladinou neurotransmitterů v mozku, cvičení také podporuje růst mozkových buněk. Studie pak poukazují i na to, že cvičení má jako „lék“ proti depresi ještě lepší efekt, pokud je kombinované se světlem. Takže pokud vysvitne odpoledne slunce, vyrazte alespoň na chvíli ven.

Pozor na sladké

Pokud se utápíte v depresi, jsou velmi lákavým zdrojem energie různé cukrovinky, čokoláda či tučná jídla. Ano, budete se chvíli cítit v pořádku, ale po nějaké době může být váš stav ještě horší. Jedna studie zjistila, že ženy, které výše uvedené pokrmy konzumovaly, měly v krvi vyšší hladinu cukru, a byly tak vystaveny většímu riziku vzniku deprese. Takže platí pravidlo, že čím více budete jíst ovoce, zeleniny, celozrnného pečiva – tím menší bude šance, že vás deprese dostane.

Nenechte se ovládnout stresem

Chápeme, takzvaná rada nad zlato. Ale často je největším strůjcem stresu člověk sám. Zkuste jógu, meditaci nebo třeba mindfulness. Mohly by vám pomoci utřídit si myšlenky a uvědomit si, na čem člověku opravdu záleží.

Doplňte vitamín D

Vitamín D podporuje činnost imunitního systému, a podílí se tak na prevenci celé řady onemocnění – především ale těch respiračních. Ovlivňuje také funkce mozku. Jedna se slibných studií uvádí, že doplnění vitamínu D může velmi významně pomoci lidem se středně závažnou depresí. 

Zvažte návštěvu lékaře

Pokud vám uvedené rady nepomáhají, navštivte lékaře. Ten vám může předepsat léky, která pomáhají zvyšovat hladinu serotoninu v mozku. Počítejte ale s tím, že nějaký čas zabere, než se vyladí optimální dávkování.

Autor: Pavla Skurovcová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.