Co je to gaslighting: Jak ho poznat a jak se bránit? | Moje zdraví

Jak poznat gaslighting? Je to psychické týrání, které ničí sebevědomí

Jak poznat gaslighting? Je to psychické týrání, které ničí sebevědomí
Beznaděj, to je typický příznak života s manipulátorem • Autor: istock.cz
6. března 2024 • 06:00

Gaslighting prohlubuje a výrazně podlamuje sebedůvěru oběti. Je to manipulační technika, která se často používá v mezilidských vztazích, kde jedna osoba systematicky popírá, zpochybňuje nebo zkresluje realitu druhé osoby. 

Neustálé útoky od partnera, nekonečné debaty, kdo co řekl a co tím myslel. Poznáváte svůj vztah? Proč je toxický a proč je třeba se zamyslet. A někdy dokonce urychleně odejít.

Způsob, jakým funguje gaslighting, je obvykle takový, že manipulátor záměrně vyvolává pochybnosti, nejistoty a zmatení u oběti tím, že popírá nebo zkresluje fakta, události nebo zkušenosti, které oběť vnímá jako skutečné. To může zahrnovat zpochybňování paměti, popírání událostí, vyvolávání pocitů viny nebo izolace oběti od podpory a reality.

Gaslighting je jednou z mnoha manipulačních technik, která vás může dostat až na samé dno.

Jak poznat, že potřebujete psychologa či terapeuta? Podívejte se na video: 

Video se připravuje ...
O čem se mlčí: Jak poznat zda potřebuji psychologa či terapeuta?VIDEO 

Pokud váš partner gaslighting používá, zpochybňuje váš úsudek i zdravý rozum tím, že se vám snaží vnutit takovou verzi reality, která je pro něj výhodná a kterou on sám považuje za správnou. Pramálo při tom záleží na tom, co jste skutečně udělali nebo řekli, protože na to takový člověk nebere žádný ohled.

Gaslighting často doprovází vztahy, které jsou spojené s násilím a mocenskou nerovností. Dlouhodobý gaslighting pak tuto nerovnost ještě prohlubuje a výrazně podlamuje sebedůvěru oběti.

Během gaslightingu dochází k tomu, že člověk, jenž tuto metodu psychického deptání používá, vás neustále utvrzuje v tom, že vše, co jste řekli, jste vlastně neřekli a že vše, co jste udělali, jste neudělali. Stejně tak to pak aplikuje i na své teze a konání, až z vás nakonec udělá někoho, kdo vůbec neví, kde je pravda. Cesta do blázince a k jakési nesvéprávnosti je tak blíž, než se na první pohled může zdát. 

Gaslighting jako dlouhodobá zábava manipulátora

Ne vždy má gaslighting přesný důvod a zřetelný cíl. Gaslighting je však nebezpečný, pokud je dlouhodobý a systematický. V takovém případě jde gaslighterovi o to získat nad vámi převahu, moc a kontrolu. Pro manipulátora tohoto typu je gaslighting zábava a cesta „kdo s koho“ v jednom. Obět však málokdy vyhrává. Trénink totiž dělá mistra. A v tomto ohledu často gaslighter zaujímá jisté prvenství.

„Jsi přecitlivělý a nikdo tě nemá rád!“

Přesně tohle jsou fráze, které gaslighter často a rád používá. Tím, že vás srazí správnou formulací věty k zemi, nabude pocitu převahy a jistého vítězství. Pocit uspokojení však netrvá dlouho, a jakmile opadne, gaslighter udeří znovu. Útoky mají gradující tendenci a stejně tak dopad, jaký má gaslighting na svou obět. 

Co s tím?

Určitě nejlepším řešením je vztah opustit. Pokud toho však nejste schopní, zachovejte klid a racionálně se zamyslete nad chováním manipulátora. Nenechte se vyprovokovat a pocit viny rychle opusťte. 

Také není od věci si gaslightera natočit a pro správný úsudek ukázat odborníkovi. Ten totiž jakékoliv odchylky od normy chování včasně odhalí a vy tak budete vědět, kde je pravda. 

Gaslighting je jedna z forem manipulace, velmi častou metodou používanou ve vztazích je také ghosting.

Autor: Valentina Lebová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.