5 tipů, jak odhalit lháře: Napoví vám specifické signály. Zaměřte se na hlavu! | Moje zdraví

5 tipů, jak odhalit lháře: Napoví vám specifické signály. Zaměřte se na hlavu!

25. května 2023 • 06:00

Máte podezření, že vám někdo soustavně neříká pravdu, něco zatajuje nebo záměrně lže? Máme pro vás několik tipů, jak podle řeči těla poznat, kdy se vás někdo snaží oklamat.

V první řadě je nutné podotknout, že řeč těla je velmi individuální a nevinné zlozvyky nemusí automaticky znamenat, že se vás někdo snaží podvést. Nevědomé sahání si do vlasů nebo pocení totiž můžou značit i nervozitu, psychický nebo zdravotní problém, který s vámi – komunikačním protějškem dotyčného – nijak nesouvisí.

Video se připravuje ...
Vztek, lhaní, neposlušnost - jak si poradit s dětským zlobením?VIDEO 

Abychom lháře odhalili, je potřeba ho znát a vědět, jak se chová v „běžném provozu“, a také vzít do úvahy specifické podmínky v dané situaci. Pokud ale svého komunikačního partnera máte v malíčku a máte podezření, že vám lže, může vám řeč těla alespoň napovědět.

Hra s vlasy

Jedním ze signálů, při kterých byste měli zbystřit, je neobvyklé pohrávání si s vlasy. Nervozita a stres se u lháře můžou projevit i tím, že si dotyčný vlasy prohrabuje, uhlazuje, točí s jednotlivými pramínky nebo si za ně tahá. Tyto pohyby mohou fungovat jako uklidnění, ale i podvědomé snižování tělesné teploty v oblasti hlavy.

Škrábání se a masáž

Během usilovného přemýšlení a vymýšlení nepravdivé odpovědi se lhář může uklidňovat i jiným způsobem. Použít může třeba škrábání se na hlavě nebo masírování čela či uší. Znovu je nutné připomenout, že nemůžeme ze lži podezírat každého, kdo si během důležité porady masíruje spánky a snaží se uklidnit před prezentací výsledků důležitého projektu.

Nesoulad

Pozor si dejte v okamžiku, kdy vyřčená odpověď nesouhlasí s neverbální komunikací. Tedy pokud dotyčný na vaši otázku odpoví negativně, nicméně hlavou kývne na souhlas. Což platí i obráceně.

Čelem vpřed

Nepříjemné pocity, které s sebou lhaní zpravidla nese, se „vyrazí na čele“. Ať už jde o klasický pot nebo mračení. Pokud tedy máte podezření, že proti vám sedí lhář, a zpozorujete na jeho čele neobvyklou reakci, zkuste svou otázku zopakovat.

Zakrývání

Pokud někdo vědomě lže, může si podvědomě začít zakrývat nejen oči, ale také čelo. Je to další ze signálů, že tělo dotyčného je v enormním stresu a snaží se uklidnit. Znovu ale musíme myslet na kontext. Jestliže potencionální podvodník sedí proti ostrému slunci v rozpálené místnosti, jsou samozřejmě podobné reakce naprosto přirozené.

Autor: Iveta Mazáčová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.