Svědění pokožky hlavy | Moje zdraví

Svědění pokožky hlavy

Svědění pokožky hlavy potká za život většinu lidí. Může být doprovázeno suchou pokožkou nebo naopak hodně mastnou, případně padáním vlasů.

 

Příčiny svědění pokožky hlavy

Pokožka hlavy může svědit například kvůli zapocení nebo v případě, že si člověk dlouho nemyje vlasy. V takovém případě ale svědění po umytí hlavy odezní.

Svědění pokožky hlavy může mít na svědomí i dráždivá vlasová kosmetika, zejména šampóny se sulfáty, parabeny nebo parfémy, případně nedostatečné oplachování vlasů po mytí. Kromě šamponů je třeba také zaměřit pozornost na stylingové přípravky – laky na vlasy, gely a barvy na vlasy.

Ve vlasové pokožce se mohou projevovat i onemocnění kůže, jako jsou například ekzém, lupénka nebo alergie. Svědění může doprovázet i lupy.

Svědění pokožky bývá také zapříčiněno přemnožením kvasinek v organizmu, takzvanou systémovou kandidózou. Svědění a suchou pokožku nezřídka doprovází i padání vlasů.

U dětí i u dospělých mohou svědění pokožky způsobovat vši

Jak vyléčit svědění pokožky hlavy?

Pokud svědění přetrvává i po změně kosmetiky nebo pokud je spojeno s vysokým vysušením nebo naopak zamaštěním pokožky anebo ho doprovází vypadávání vlasů, zajděte určitě k dermatologovi.

 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.