Šilhání | Moje zdraví

Šilhání

Šilhání neboli odborně strabismus je zraková vada. Projevuje se tím, že oči nesměřují rovnoběžně k objektu, ale odchylují se. Šilhavostí trpí až 30 % lidí. Šilhání je svými projevy velmi pestré. Podle směru úchylky pozorujeme stáčení oka směrem k nosu, zevně nebo naopak nahoru a dolů.

U malých dětí dochází teprve ke koordinaci pohybů a vidění a občasné šilhání může být normální. Také širší kořen nosu nebo větší vzdálenost očí někdy imituje zdánlivé šilhání.

Příčiny šilhání

Šilhání bývá většinou diagnostikováno už v dětství. Nejčastějším důvodem je chybná koordinace mozkových center řídících pohyblivost očí a zpracování zrakových vjemů. Šilhání má úzký vztah k dioptrickým vadám oka, především k dalekozrakosti, která nutí dítě k zaostřování a ke stáčení očí. Méně často se setkáme se šilháním, které vzniká na podkladě anatomické vady, ať už jde například o vrozený šedý zákal či nádor oka. Malou skupinu tvoří obrny okohybných svalů, různé vzácné syndromy nebo šilhání výrazně geneticky podmíněné.

 

Šilhavost se u dospělých vyskytuje proto, že pacient nebyl v dětství správně léčen, případně u nich šilhavost vznikla v důsledku úrazu nebo dalšího onemocnění (např. nemoc štítné žlázy nebo cukrovka).

Jak vyléčit šilhání?

Šilhání by měl vždy posoudit lékař.

 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.