Otok varlat | Moje zdraví

Otok varlat

Oteklé varle je vždy závažný problém.

Varlata jsou nejen oteklá, ale i velice bolestivá, často i zarudlá. Podle příčiny otoku varlat dochází k otoku buď ve velice krátké době, například přes noc, nebo dochází ke zvětšování varlat postupně, a to v případě nádorového onemocnění.

Příčiny otoku varlat

 

Torze (přetočení) varlete je přetočení varlete v šourku. Vzniká nejčastěji u chlapců, ale může postihnout i dospělé. Dochází při něm k přiškrcení cév, které varle vyživují, takže krev do varlete neproudí nebo jen velmi omezeně. Tím hrozí jeho nevratné poškození. Tento stav se může objevit zcela nečekaně a vždy je nutné řešit ho chirurgicky.

Zánět se projevuje otokem a bolestivým zarudnutím. Může se přidat i teplota. Zánět varlete bývá komplikací příušnic. Nemoc se léčí protizánětlivými léky, pokud je původcem bakterie, tak antibiotiky. Úlevu přinášejí chladné obklady.

Zánět nadvarlete bývá nejčastější příčina zvětšení varlete. Většinou se jedná o komplikaci pohlavních chorob, jako jsou například kapavka a chlamydie. Otok může provázet zarudnutí a horečka.

Cysty jsou dutiny vyplněné tekutinou a většinou bývají nebolestivé. Pacient je může vnímat jako tvrdší místo nebo malou bouličku. Lékař pomocí ultrazvuku nebo punkce zjistí, zda se nejedná o nádor. Cysta se většinou vstřebá sama, jen ve výjimečných případech ji lékaři odstraňují chirurgicky.

Hydrokéla je hromadění tekutiny okolo varlete z důvodu zánětu, úrazu nebo alergické reakce. Tekutina se většinou vstřebá sama, v závažných případech ji může jednoduchým chirurgickým zákrokem odstranit lékař.

Rakovina varlat postihuje nejčastěji mladé muže mezi 20–34 lety. Pokud se na nemoc přijde včas, mívá dobrou prognózu. Zvětšení varlete bývá prvním příznakem. Někdy se může přidat bolest či pocit větší váhy v šourku. Může být nahmatána i bulka, což nemusí vždy znamenat rakovinu, může to být i nezhoubný nádor. Z toho důvodu je vždy třeba posouzení lékaře a histologie nálezu.

Varikokéla je stav, kdy dochází k hromadění krve v žilách ve varlatech. Může jít o neškodný stav, pokud se nepřidají komplikace, jako je například vznik varixů (rozšíření žil). Lehčí formy může lékař jen sledovat, u těžších je potřeba přistoupit k operaci.

Jak vyléčit otok varlat?

Pacient s otokem varlat musí vždy okamžitě navštívit lékaře.

 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.