Křečovité propnutí těla do záklonu | Moje zdraví

Křečovité propnutí těla do záklonu

Opistotonus vzniká ve chvíli, kdy aktivační nervové signály pro svaly zad a šíje (stejně jako další svalové skupiny) převládnou nad inhibičními signály, které vysílá mozek inhibičními nervovými drahami. 

Příčiny křečovitého propnutí

Toto prohnutí signalizuje pokročilé stadium tetanu. Tetanický toxin, který je produkován bakteriemi Clostridium tetani, se v této chvíli šíří okolo nervových vláken do centrální nervové soustavy.

K obloukovitému prohnutí těla do záklonu může dojít také během akutního hysterického záchvatu – při jeho vzniku hraje určitou úlohu hysterická hyperventilace a hyperaktivita emočních center v mozku.

Další možnou příčinou křečovitého prohnutí těla do záklonu může být narušení struktury, a tedy i funkce středního mozku po úrazu, při mozkové mrtvici nebo vlivem přítomnosti nádoru nebo zánětu mozku (encefalitida, meningitida), což jsou případy, kdy je potřeba urychleně přivolat záchrannou službu.

Jak vyléčit křečovité propnutí?

Při kterémkoli z výše popsaných stavů je dobré volat lékaře, který nejlépe určí příčinu stavu a navrhne odpovídající léčbu.

 

 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.